Anual, gigantul petrolier BP publică un amplu raport asupra pietei energetice globale și a resurselor. Raportul se intitulează “Statistical Review of World Energy”, iar conform ediției din 2021 ansate recent, situația României, în opinia experțiolor companiei petroliere arată sumbru.

e-nergia.ro a consultat acest raport, iar potrivit sursei citate, raportul dintre consumul de resurse energetice și rezervoarele dovedite arată câți ani mai poate folosi o țară resursele de care dispune, bazat pe datele de la acest moment referitor la producție și rezerve.

În ceea ce privește situația din România, potrivit sursei citate, raportul rezerve dovedite/producție este, pentru gazele naturale, de 9,1. Adică, pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi și a unei producții în scădere (8,7 miliarde de metri cubi în 2020, în scădere cu circa 9,8% față de anul precedent).

Mai exact, având în vedere rezervele actuale și ritmul de exatracție, gazele românești se termină în circa nouă ani. Amintim faptul că cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România.

Totodată același raport mai arată că Marea Britanie își termină gazele în 4,7 ani, Norvegia în 12,8, iar Olanda în 6,5 ani. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani.  De menționat este faptul că toate aceste date sunt până în prezent, fără a lua în calcul alte descoperiri.

Când se termină petrolul în România

Pe de altă parte, previziunile pentru petrol sunt mai optimiste. Potrivit sursei citate, pentru petrol, în România raportul rezerve dovedite/producție este de 22,7. Deci, cu alte cuvinte, la ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc se termină în aproape 23 de ani.

Mai exact, în România, rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili iar, în 2020, producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent. Cei mai mari producători europeni sunt Norvegia și Marea Britanie (două milione, respectiv un milion de barili pe ziI iar rezervele lor se termină în 10,8, respectiv 6,6 ani, potrivit datelor BP. La nivel global, rezervele de petrol s-ar termina în 53 de ani, evident în scenariile actuale de producție și fără a socoti noile descoperiri.

În ceea ce privește situația din Marea Neagră românească, aici există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Făcând o comparație, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. În același timp, în urmă cu doi ani, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, tocmai pentru că, în condițiile din lege, nu se putea lua o decizie de investiție.

La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

Mai trebiue menționat faptul că, la rândul lor, Lukoil împreună cu Romgaz au și ei concesionat un perimetru, Trident, cu rezerve potențiale de circa 30 de miliarde de metri cubi. Încă au loc foraje pentru explorare, ultimul foraj a fost un eșec, iar o decizie finală de investiție nu pare apropiată.