Afectată de o criză economică gravă și de un val brutal al pandemiei, India este țara în care milioane de oameni au ajuns să trăiască la limita supraviețuirii.
Dar în timp ce milioane de indieni încearcă să trăiască cu doar câțiva dolari pe zi, ultra-bogații au devenit și mai bogați și mai influenți, potrivit CNN.
Averile super-bogaților Indiei au crescut cu zeci de miliarde de dolari în ultimul an
Averile lor au crescut cu zeci de miliarde de dolari în ultimul an. Mukesh Ambani, președinte al conglomeratului Reliance Industries, este unul dintre ei. Averea sa este acum estimată la mai mult de 80 de miliarde de dolari, cu aproximativ 15 miliarde de dolari mai mult decât acum un an, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Pe aceeași treaptă se află și fondatorul grupului Adani, Gautam Adani, a cărui avere a crescut de la mai puțin de 13 miliarde de dolari anul trecut, la 55 de miliarde de dolari. Practic, cei doi au devenit cei mai bogați oameni din Asia, averile lor valorând mai mult decât PIB-ul unor state.
Conducând topul miliardarilor asiatici, Ambani a fost, în timpul pandemiei, cea mai bogată persoană din Asia, înaintea multor magnați chinezi. El și-a păstrat locul și în clasamentul general, fiind al 12-lea cel mai bogat om din lume, depășindu-i pe mogul mexican Carlos Slim și pe fondatorul Dell, Michael Dell.
Compania lui Ambani a avut un 2020 cît se poate de bun, cîștigîn miliarde de dolari de la giganții din Silicon Valley precum Google și Facebook, care pariază pe viziunea sa de a domina internetul pe una dintre cele mai mari piețe din lume.
Gautam Adani, fondatorul grupului Adani, controlează companii care variază: de la porturi și inginerie aerospațială la energie termică și cărbune. Adani Group a avut o performanță excepțională pe piața bursieră indiană. Acțiunile Adani Enterprises au crescut cu peste 800% pe bursa din Mumbai din iunie 2020.
Aproximativ 230 de milioane de indieni au plonjat în sărăcie
Dacă pentru Adani o pierdere de 6 miliarde de dolari într-o singură zi nu reprezintă nimic, India s-a confruntat, în mare parte, cu tulburări economice profunde, care au afectat viața de zi cu zi a oamenilor.
Conform unei analize Pew Research Center, clasa de mijloc a Indiei a scăzut cu 32 de milioane de oameni anul trecut, ca o consecință a încetinirii economice. Cercetătorii estimează că aproximativ 230 de milioane de indieni au plonjat în sărăcie, cu venituri de 5 dolari pe zi din cauza pandemiei.
Favorizată de creșterea piețelor de acțiuni și de stimulentele introduse de guvernul SUA, America de Nord a depășit Asia-Pacific, devenind regiunea cu cei mai mulți și mai bogați miliardari. Raportul arată că „super-bogații” încearcă să-și diversifice portofoliul cu investiții alternative: 72% dintre ei au declarat că au investit în criptomonede și 74% în alte active digitale, cum ar fi domeniile web sau aplicațiile.