Bogații lumii nu plătesc taxele. Fiscul american a arătat cum a fost posibil acest lucru

Sursă: Dreamstime

Serviciul Intern privind Veniturile (IRS), agenția fiscală din SUA, a intrat în posesia unor documente care arată cum miliardari precum Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffett plătesc puțin din impozitul pe venit, uneori chiar deloc.

Bogații lumii nu plătesc taxele. Fiscul american a arătat cum a fost posibil acest lucru

În 2007, Jeff Bezos, pe atunci multimiliardar și acum cel mai bogat om din lume, nu a plătit niciun ban în impozite federale pe venit. A reușit din nou acest lucru în 2011. În 2018, fondatorul Tesla, Elon Musk, cea de-a doua cea mai bogată persoană din lume, nu a plătit nici el impozite federale pe venit. Michael Bloomberg a reușit să facă același lucru în ultimii ani. Investitorul miliardar Carl Icahn a făcut-o de două ori. George Soros nu a plătit niciun impozit federal pe venit trei ani la rând.

ProPublica a obținut o mulțime de date privind serviciul de venituri interne privind declarațiile fiscale ale mii dintre cei mai bogați oameni ai națiunii, acoperind mai mult de 15 ani. Datele oferă un aspect fără precedent în viața financiară a titanilor americani, inclusiv Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch și Mark Zuckerberg. Acesta arată nu doar veniturile și impozitele lor, ci și investițiile, tranzacțiile pe acțiuni, câștigurile de jocuri de noroc și chiar rezultatele auditurilor.

Înregistrările IRS arată că cei mai bogați pot plăti, perfect legal, impozite pe venit, care reprezintă doar o mică parte din sutele de milioane, dacă nu chiar miliarde, pe care le au.

Nu toți americanii sunt la fel de norocoși

Mulți americani trăiesc de la salariu la salariu, acumulând puțină avere și plătind guvernului federal un procent din venitul lor care crește dacă câștigă mai mult. În ultimii ani, gospodăria americană medie a câștigat aproximativ 70.000 de dolari anual și a plătit 14% din impozite federale. Cea mai mare rată a impozitului pe venit, 37%, a început în acest an, pentru cupluri, la câștiguri peste 628.300 dolari americani.

Miliardarii americani se folosesc de strategii de evitare a impozitelor care nu sunt la îndemâna oamenilor obișnuiți. Bogăția lor provine din valoarea crescândă a activelor lor, cum ar fi stocurile și proprietățile. Aceste câștiguri nu sunt definite de legislația SUA ca venituri impozabile decât dacă aceștia se hotărăsc să le vândă.

Ce impozite au plătit aceștia

Warren Buffett, centibillionarul bunic, este cel care a evitat ce mai mult plata taxelor. Poate că este surprinzător, având în vedere poziția sa publică de avocat al impozitelor mai mari pentru cei bogați. Potrivit lui Forbes, bogățiile sale au crescut cu 24,3 miliarde de dolari între 2014 și 2018. În acei ani, datele arată, Buffett a raportat că a plătit taxe de 23,7 milioane de dolari. Acest lucru rezultă la o rată de impozitare adevărată de 0,1% sau mai puțin de 10 cenți pentru fiecare 100 de dolari pe care i-a adăugat averii sale.

Jeff Bezos a plătit în 2007 zero impozite federale pe venit. Atunci, acțiunile Amazon s-au dublat, averea sa crescând cu 3,8 miliarde de dolari. Cum a ajuns o persoană care se bucură de acest tip de explozie de avere să nu plătească nici un impozit pe venit?

În acel an, Bezos, care și-a depus impozitele împreună cu soția sa de atunci, MacKenzie Scott, a raportat un venit nesemnificativ (pentru el) de 46 de milioane de dolari din venituri, în mare parte din dobânzi și plăți de dividende la investiții externe. El a reușit să compenseze fiecare bănuț câștigat cu pierderi din investiții secundare și diverse deduceri, cum ar fi cheltuielile cu dobânzile pentru datorii și categoria vagă de „alte cheltuieli”.

În 2011, un an în care averea sa s-a menținut aproximativ stabilă la 18 miliarde de dolari, Bezos a depus o declarație fiscală prin care a raportat că a pierdut bani, venitul său în acel an a fost mai mult decât compensat de pierderile din investiții. Mai mult, pentru că, conform legii fiscale, a făcut atât de puțin, chiar a pretins și a primit un credit fiscal de 4.000 USD pentru copiii săi.

Averea lui Bezos a crescut cu 127 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, dar el a raportat un venit total de 6,5 miliarde de dolari. Cei 1,4 miliarde de dolari pe care i-a plătit în impozite federale personale este o sumă mare.Totuși, aceasta se ridică la o rată de impozitare adevărată de 1,1% în creșterea averii sale.

Anul trecut, Tesla a raportat că Musk a promis aproximativ 92 de milioane de acțiuni, care valorează în jur de 57,7 miliarde de dolari începând cu 29 mai 2021, ca garanție pentru împrumuturi personale.

Cu excepția unui an în care a exercitat peste un miliard de dolari în opțiuni pe acțiuni, facturile fiscale ale lui Musk nu reflectă în niciun fel averea pe care o are la dispoziție. În 2015, a plătit 68.000 de dolari în impozitul federal pe venit. În 2017, a fost de 65.000 de dolari, iar în 2018 nu a plătit nici un impozit federal pe venit. Între 2014 și 2018, a avut o rată de impozitare adevărată de 3,27%.

Michael Bloomberg, cel mai bogat al 13-lea american de pe lista Forbes, raportează adesea venituri mari, deoarece profiturile companiei private pe care o controlează îi revin în principal.

În 2018, el a raportat venituri de 1,9 miliarde de dolari. Când a venit vorba de impozite, Bloomberg a reușit să-și reducă factura folosind deduceri făcute posibile prin reduceri de impozite adoptate în timpul administrației Trump, donații caritabile de 968,3 milioane de dolari și credite pentru plata unor impozite străine. Rezultatul final a fost că a plătit impozitul pe venit de 70,7 milioane de dolari pe acel venit de aproape 2 miliarde de dolari. Aceasta se ridică la o rată convențională de impozit pe venit de 3,7%. Între 2014 și 2018, Bloomberg a avut o rată de impozitare adevărată de 1,30%.

Inegalități între cei bogați și cei săraci

Inegalitatea bogăției a devenit una dintre problemele definitorii ale epocii noastre. Președintele și Congresul iau în considerare cele mai ambițioase creșteri fiscale din ultimele decenii pentru cei cu venituri mari. Dar conversația americană privind impozitul a fost dominată de dezbateri cu privire la modificările incrementale, cum ar fi dacă rata de impozitare de top ar trebui să fie de 39,6%, mai degrabă decât de 37%.

Până la sfârșitul anului 2018, cei 25 aveau o valoare de 1,1 trilioane de dolari. Pentru comparație, ar fi nevoie de 14,3 milioane de salariați americani obișnuiți pentru a egala acea avere.

Factura fiscală federală personală pentru primii 25 din 2018: 1,9 miliarde de dolari.

Factura pentru salariați: 143 miliarde dolari.

Sursă foto: Dreamstime