În ultimii ani, ideea de „family office” a devenit mai populară în rândul celor suficient de bogați pentru a le avea, a remarcat Bloomberg. A devenit mai ușor să deschizi un family office, de exemplu, și există mai puține restricții decât în cazul fondurilor speculative, scrie Robbreport.com.
Firmele de wealth management îşi fac tot mai des loc în piaţă, ajungând astfel să influenţeze alte companii. În unele cazuri sunt responsabile de schimbarea unui CEO şi de noile direcţii pe care afacerea le adoptă.
Regulile mai permisive impuse acestor firme şi potenţialul ca comportamentul lor investiţional să aibă un impact toxic au fost evidențiat de eșecul din 2021 al gigantului de investiţii Archegos Capital Management al lui Bill Hwang.
Superbogații controlează mai mulți bani decât oricând
Evaluate în raportul Deloitte, aceste family office-uri au gestionat în medie active de 2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Cu doar 15 angajați, doar o treime din ele erau conduse de cineva din afara familiei în cauză.
„Cu siguranță, poate fi foarte riscant să gestionezi atât de multă bogăție”, a declarat Rebecca Gooch, reprezentantă Deloitte. Aceste „family office-uri chiar trebuie să fie atente pe cine aduc la board-ul companiei”, adaugă ea.
Noile date nu sunt decât un nou semnal că cei superbogați controlează mai mulți bani decât oricând.
Pentru a fi considerat un membru al clubului select al super bogaților din Statele Unite, ar trebui să ai o avere de cel puțin 5,8 milioane de dolari, a indicat un raport de la începutul acestui an.
Cei mai bogați 500 de oameni din lume își vor spori și mai mult averile în următorii șase ani
Aceasta reprezintă o creștere de 15%, față de 2023. De altfel, luna trecută, un alt raport a remarcat că se estimează că populația ultrabogaților lumii – cei cu o avere netă în valoare de 30 de milioane de dolari sau mai mult – va crește cu 38% până în 2028.
Aceste cifre pălesc în comparație cu averile descrise în raportul Deloitte, care se concentrează în mare parte pe miliardari și mai puțin pe milionari.
De fapt, cei mai bogați 500 de oameni din lume s-au îmbogățit împreună cu 1,5 trilioane de dolari anul trecut și își vor spori averile fabuloase în următorii șase ani.
Potrivit noului raport al G20, bogații lumii dețin acum aproximativ 13% din PIB-ul mondial. Este o creștere de trei procente față de nivelul înregistrat în 1987. Drept urmare, raportul sugerează impunerea unor taxe suplimentare asupra acestora.
Conform propunerii din raportul economistului francez Gabriel Zucman, care predă la Școala de Economie din Paris, persoanele cu active totale de peste 1 miliard de dolari ar trebui să plătească un impozit pe venit în valoare de 2% din averea lor.
Momentan, bogații lumii plătesc impozite de 0,3% din averea. Potrivit estimărilor, o taxă de 2% ar aduna între 200 și 250 de miliarde de dolari anual la nivel global. Suma ar proveni de la aproape 3 mii de persoane.