Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său din Macedonia de Nord despre securitatea regională

Discuţia dintre Bogdan Aurescu și Bujar Osmani a avut loc în contextul preluării de către Macedonia de Nord a preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Totodată, MAE notează că discuția a avut loc „într-un context dificil, marcat de agresiunea militară ilegală a Rusei împotriva Ucrainei”.

Bogdan Aurescu a prezentat pe larg evaluarea părţii române cu privire la situaţia din Republica Moldova

La solicitarea părţii macedonene, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat pe larg evaluarea părţii române cu privire la situaţia din Republica Moldova, cu accent pe contextul de securitate, inclusiv războiul împotriva Ucrainei şi multiplele crize care se suprapun în ţara vecină, cele mai grave fiind cea economică şi energetică, arată MAE.

De asemenea, ministrul român a prezentat sprijinul amplu oferit de România cetăţenilor Republicii Moldova, pe toate componentele, inclusiv pentru parcursul european al Republicii Moldova şi realizarea reformelor democratice.

Bogdan Aurescu a arătat că România va sprijini organizarea în acest an, de către Republica Moldova, a celei de-a patra reuniuni ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format lansat de către ministrul român de Externe, alături de omologii din Germania şi Franţa. De asemenea, s-a referit la organizarea de către Republica Moldova, în acest an, a reuniunii Comunităţii Politice Europene.

Totodată, ministrul român a subliniat că OSCE ar trebui să continue să gestioneze cu prioritate tematica conflictelor prelungite şi a menţionat importanţa menţinerii misiunii OSCE în Republica Moldova şi a continuării unei activităţi eficiente a OSCE în acest stat. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul macedonean de sprijinul pe care România va continua să îl acorde Republicii Macedonia de Nord în parcursul său de aderare la UE.

Tensiuni între Macedonia de Nord și Bulgaria

În altă ordine de idei, au apărut tensiuni între Macedonia de Nord și Bulgaria după ce delegația bulgară și-a anunțat participarea la ceremoniile de aniversare dedicate revoluționarului Gotse Deltchev, considerat erou în ambele țări.

Șeful statului macedonean consideră că prezența politicienilor bulgari ar reprezenta „o amenințare la adresa ordinii publice și a securității naționale”. El a transmis un mesaj instituțiilor de stat din Bulgaria în care a cerut „izolarea politică” a celor care nu doresc o relație de bună vecinătate între cele două țări.

„Macedonia de Nord nu este inamicul vostru, dar suntem o țară care are legile ei și demnitatea ei și vom reacționa întotdeauna pentru a ne proteja atunci când este necesar. Propun o mai bună coordonare între instituțiile de stat din cele două țări, astfel încât agenda europeană și relațiile bilaterale să nu fie puse în pericol de acțiuni naționaliste și populiste anacronice”, a transmis președintele macedonean.