Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său din Malta despre aderarea României la spaţiul Schengen

Totodată, Bogdan Aurescu și omologul din Malta, Ian Borg, au discutat și despre intensificarea cooperării la nivel multilateral, mai ales în cadrul ONU, în contextul în care Malta a preluat Preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.

Conform unui comunicat, ministrul a transmis „aprecierea deosebită pentru sprijinul constant al Maltei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi l-a informat pe omologul maltez cu privire la demersurile recente întreprinse pe plan diplomatic în vederea realizării acestui obiectiv, în dialogul cu partea austriacă, cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi cu omologii din majoritatea statelor membre”.

Mai apoi, Ian Borg a reiterat susţinerea Maltei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind că „nu există niciun motiv ca aceasta să mai fie întârziată nejustificat, în condiţiile în care România este complet pregătită, îndeplinind toate criteriile necesare”.

Oficialul maltez a asigurat că ţara noastră poate să conteze pe deplin pe disponibilitatea țării sale

Oficialul maltez a asigurat că ţara noastră poate să conteze pe deplin pe disponibilitatea Maltei de a folosi toate canalele în dialogul cu ceilalţi parteneri europeni pe această temă, aderarea României aducând un beneficiu tuturor statelor membre.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au agreat continuarea coordonării în cadrul ONU şi al altor organizaţii internaţionale, ca parte a eforturilor de sprijinire a Ucrainei.

Astfel, cei doi miniştri au discutat despre pregătirea evenimentelor avute în vedere în cadrul Consiliului de Securitate şi al Adunării Generale ONU cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

De asemenea, Bogdan Aurescu a mulţumit omologului pentru invitaţia recent primită din partea Preşedinţiei malteze a Consiliului de Securitate de a participa ca vorbitor principal în cadrul Consiliului de Securitate ONU la evenimentul organizat de aceasta pe 14 februarie, cu tema „Ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale: creşterea nivelului mărilor şi oceanelor – implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţionale”), atât în calitatea de ministru al Afacerilor Externe, cât şi de co-preşedinte al Grupului de Studiu al Comisiei de Drept Internaţional a ONU privind creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional.