Bogdan Aurescu: Adoptarea Foii de Parcurs fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la OCDE

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat luni că adoptarea Foii de Parcurs pentru aderarea României la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) este al doilea moment important al drumului nostru spre OCDE, după decizia Consiliului OCDE de deschidere a discuţiilor de aderare.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a găzduit, luni după-amiază, delegaţia Secretariatului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, condusă de către secretarul general adjunct Ulrik Vestergaard Knudsen, în debutul misiunii OCDE de lansare a discuţiilor privind aderarea României la Organizaţie (kick-off mission), ce se desfăşoară în perioada 27-29 iunie.

Totodată, delegaţia OCDE s-a întâlnit și cu secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Cornel Feruţă, coordonatorul naţional al procesului tehnic de aderare la OCDE.

„Am avut astăzi (luni – n.r.), atât eu, cât şi colegii din minister, un dialog foarte consistent în contextul misiunii de lansare efectivă a discuţiilor de aderare a ţării noastre la Organizaţie. Secretariatul OCDE realizează astfel de misiuni în fiecare stat candidat şi ne bucură foarte mult faptul că, în cazul României, această misiune este organizată la doar două săptămâni de la momentul adoptării Foii de Parcurs pentru Aderare, la Reuniunea Ministerială a Consiliului OCDE din 9-10 iunie, de la Paris, la care am avut onoarea să reprezint România, moment pe care îl evoc cu foarte multă satisfacţie”, a declarat luni Bogdan Aurescu.

Adoptarea Foii de Parcurs pentru aderarea României la OCDE este un moment important pentru statul român

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat faptul că adoptarea Foii de Parcurs este al doilea moment foarte important al drumului spre calitatea de membru al Organizaţiei, după momentul crucial al deciziei Consiliului OCDE de deschidere a discuţiilor de aderare cu România, moment ce a avut loc pe 25 ianuarie.

„Totodată, adoptarea Foii de Parcurs a reprezentat şi o recunoaştere a eforturilor noastre naţionale de profilare a României ca partener like-minded al OCDE, de apropiere de structurile Organizaţiei şi de implicare în activitatea acestora, eforturi pe care le-am depus în mod constant, încă de la momentul depunerii candidaturii la OCDE acum 18 ani, dar mai ales în ultimii doi ani şi jumătate.

Foaia de Parcurs este un reper foarte important, nu doar în relaţia noastră cu Organizaţia. Acest document fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la OCDE. De asemenea, va avea un efect extrem de important în ceea ce priveşte transformarea noastră instituţională, economică şi socială”, a completat oficialul român.

Acesta a adăugat că vizita secretarului general adjunct al OCDE reprezintă „o etapă esenţială în pregătirea procesului de aderare”. „Pe lângă semnificaţia politică a momentului demarării discuţiilor de aderare propriu-zise, misiunea pe care o conduceţi are şi o puternică trăsătură tehnică, contribuind la îndrumarea ministerelor şi instituţiilor româneşti în elaborarea auto-evaluărilor şi poziţionării în raport cu instrumentele OCDE incluse în Foaia de Parcurs.

Cu acest prilej, doresc în mod deosebit să reiterez aprecierile şi mulţumirile noastre pentru activitatea Secretariatului OCDE, care a orientat şi a sprijinit eforturile de pregătire a ţărilor candidate, inclusiv a României, în vederea iniţierii procesului de aderare”, a transmis ministrul Afacerilor Externe, potrivit Administrației Prezidențiale.