Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, marţi, 29 noiembrie, adoptarea declaraţiei miniştrilor de Externe NATO în cadrul reuniunii pe care țara noastră a găzduit-o la Bucureşti.
Astfel, documentul reiterează sprijinul pentru Ucraina, importanţa regiunii Mării Negre, condamnarea agresiunii Rusiei şi atacurile ruseşti asupra populaţiei civile.
Bogdan Aurescu, reacție privind adoptarea Declarației ministerialei NATO de la București: Am reiterat sprijinul nostru
În cursul zilei de marți, în urma discuțiilor avute la cel mai înalt nivel, miniştrii de Externe NATO au transmis că Alianţa este o structură defensivă, dar fiecare centimetru al teritoriului aliat va fi apărat, ”unit şi hotărât”.
”Salut adoptarea astăzi la Bucureşti a Declaraţiei ministerialei NATO pe care o găzduiesc ce condamnă războiul Federaţiei Ruse contra Ucrainei şi atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile.
Am reiterat sprijinul nostru pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”, a transmis, marţi, pe Twitter, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.
Ce prevede declarația NATO semnată marți?
Conform documentului, în Declaraţia NATO de la Bucureşti, miniştrii de externe ai statelor aliate şi invitate (Moldova, Ucraina, Georgia) au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, început încă din luna februarie a acestui an, în mod deosebit atacurile împotriva populaţiei şi infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internaţional umanitar, precum şi şantajul energetic practicat de Kremlin.
Nu în ultimul rând, miniştrii de externe din toate țările prezente au reiterat sprijinul NATO pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independenţa şi aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei, precum şi angajamentul ţărilor Alianţei de a-şi continua şi intensifica asistenţa pentru Ucraina, în coordonare cu toţi partenerii relevanţi, în primul rând cu UE.
În același timp, miniştrii au reafirmat angajamentul NATO de consolidare a sprijinului pentru Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, în scopul susţinerii integrităţii, rezilienţei, capabilităţilor şi independenţei politice a acestor state.
”Şefii diplomaţiilor aliat au subliniat în textul Declaraţiei hotărârea NATO de a-şi întări semnificativ postura de apărare şi descurajare şi de a continua dezvoltarea unui spectru complet de forţe şi capabilităţi. Au transmis un mesaj unanim de solidaritate, arătând că orice atac împotriva unui stat NATO va primi un răspuns ferm şi unit. În contextul participării la reuniune a Finlandei şi Suediei, state invitate să adere la Alianţă, miniştrii de externe şi-au reafirmat susţinerea pentru Politica Uşilor Deschise a NATO şi pentru deciziile Summitului de la Bucureşti din 2008”, a transmis MAE român, în urma evenimentului deosebit de important la nivel mondial.