Bogdan Aurescu anunță că prin România au trecut deja aproximativ un milion de refugiați

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Bogdan Aurescu, a declarat, luni, înaintea Consiliului Afaceri Externe al UE de la Bruxelles, că va prezenta măsurile de susţinere ale României în domeniul umanitar, el precizând că ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa româno-ucraineană, iar dimensiunea umanitară a sprijinului nostru este destul de importantă.

Ministrul spune că România susţine pachetul de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse şi speră că se va ajunge la o soluţie care va uni toate Statele Membre în susţinerea adoptării acestui pachet.

”Vom avea astăzi o nouă reuniune a Consiliului Afaceri Externe cu o  agendă încărcată. Vom începe cu reuniunea Comitetului ministerial comun cu Canada. Cred că este o bună ocazie de a sărbători cea de-a cincea aniversare a aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic. Declaraţia pe care o vom adopta astăzi se va concentra pe angajamentul Canadei faţă de securitatea Europei, ceea ce este foarte important, în primul rând din perspectiva României, care a beneficiat mult de pe urma prezenţei trupelor canadiene în cadrul misiunilor de Poliţie Aeriană în ţara noastră. Sperăm că acest parteneriat va continua. Acesta ne oferă o nouă oportunitate de a marca parteneriatul transatlantic”, a spus ministrul.

Ce s-a discutat în cadrul acestei reuniuni?

Conform așteptărilor întâlnirea de la Bruxelles s-a concentrat pe criza umanitară și pe conflictul dintre Ucraina și Rusia și desigur asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva statului agresor.

”Desigur, nu putem evita discuţia privind cel de-al şaselea pachet de sancţiuni. România susţine pachetul şi soluţiile care au fost propuse şi discutate până acum. Sperăm că se va ajunge la o soluţie care va uni toate Statele Membre în susţinerea adoptării acestui pachet”, a spus el.

Pe lângă acestea, Bogdan Aurescu a mai ridicat și problema unui sprijin din partea Uniunii Europene către România ținând cont de efortul umanitar pe care țara l-a avut de îndeplinit. Mai mult, acesta a continuat să vorbească și de imperioasa problemă a unei eventuale crize alimentare și de nevoia unui sprijin pentru a evita un asemenea eveniment.

”Voi prezenta măsurile de susţinere ale României în domeniul umanitar, pentru că ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa româno-ucraineană, iar dimensiunea umanitară a sprijinului nostru este destul de importantă. Îi voi informa, de asemenea, pe colegii mei despre efortul nostru de a susţine economia Ucrainei, prin asigurarea tranzitului de cereale şi alte produse din Ucraina prin România, spre destinaţii din state terţe, folosind porturile de pe Dunăre – Galaţi, dar şi portul Constanţa de la Marea Neagră, care este cel mai mare port la Marea Neagră. Deja, mai mult de 120.000 de tone de cereale din Ucraina au plecat din Constanţa spre alte destinaţii din întreaga lume. Este foarte important să combatem o criză alimentară, care se întrevede la orizont pentru multe state”, a afirmat ministrul de Externe.

Aurescu a menţionat că se va discuta despre Balcanii de Vest, aceasta fiind, de asemenea, o discuţie foarte importantă.

”Avem nevoie, pe de o parte, să facem progrese în ceea ce priveşte demararea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord; pe de altă parte, trebuie să ne consolidăm angajamentele la nivel politic, dar şi în formă concretă, pentru ţările din Balcanii de Vest”, a explicat oficialul român.