Bogdan Aurescu are susținerea mai multor state, printre care și România, pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Această candidatură are și susținerea Uniunii Europene.
Fostul ministru are susținerea mai multor state UE
Bogdan Aurescu, fostul ministru de Externe al României și actualmente consilier prezidențial, candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, au transmis surse politice. Alegerile pentru această poziție vor avea loc la finalul acestui an.
Candidatura lui Bogdan Aurescu este sprijinită de un grup de 10 state, printre care se numără Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria, alături de România. De asemenea, Uniunea Europeană va susține și ea această candidatură ca fiind reprezentativă pentru întreaga UE. Experiența și expertiza solidă în domeniul dreptului internațional și relațiilor internaționale fac din Bogdan Aurescu un candidat apreciat de mai multe state membre ONU cu greutate, transmite Digi24.
Bogdan Aurescu este membru al Comisiei de Drept Internațional a ONU la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027) și co-președinte, în cadrul Comisiei, al Grupului de Studiu privind creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional.
A fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție
Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.
În perioada 2010-2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.
În perioada iulie-decembrie 2016, a fost Consilier special (onorific) al Preşedinţiei slovace a Consiliului UE pentru afaceri interinstituționale şi juridice.
Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (a predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților). A debutat în activitatea didactică în anul 1998, devenind asistent universitar (2002-2004), lector universitar (2004-2012), conferențiar universitar (2012-2015) și apoi profesor universitar (din anul 2015).
În anul 2017 obține atestatul de abilitare, iar din anul 2018 aprobarea de către Senatul Universității din București a desfășurării activității de conducere de doctorat în cadrul Școlii Doctorale de Drept a acestei Universități.