Informaţii importante legate de exporturile şi importurile din şi înspre Ucraina. Anunţul a fost făcut chiar la Bucureşti, de către ministrul Afacerilor Externe şi are legătură cu acele coridoare de solidaritate, la care participă şi România în mod foarte activ.
După tensiunile legate de exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi revenirea Rusiei în cadrul acestui acord semnat la Istanbul, este important de notat că şi acele coridoare de solidaritate prin care se efectuează transportul de mărfuri din şi pentru Ucraina continuă să fie utilizate, în paralel cu ruta din Marea Neagră.
Bogdan Aurescu: Coridoarele de solidaritate, care includ şi România, continuă să fie utilizate
Explicaţiile vin din partea ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent miercuri în Senat. România este şi ea parte a acestor linii de solidaritate, prin intermediul cărora Ucraina îşi poate ţine în viaţă exporturile şi importurile.
„Liniile, aşa numitele coridoare de solidaritate, care includ şi România cu eforturile pe care noi le-am făcut cu peste 6,5 milioane de tone de cereale transportate prin România, ele continuă să fie utilizate. (…)
Există chiar efortul din partea instituţiilor europene, din partea Comisiei Europene, de a întări cu fonduri suplimentare, acest efort pe care îl facem şi noi şi alte state care sunt implicate în ajutorarea Ucrainei să faciliteze tranzitul de grâne.
Aşteptăm cu interes momentul la care va expira Acordul privind Iniţiativa de transport a grânelor prin Marea Neagră. Este foarte important ca acest acord să continue să funcţioneze”, a declarat miercuri, 16 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe.
Până la acest moment, 14,5 milioane tone de cereale au fost transportate prin coridoarele de solidaritate, din care peste 6,5 milioane de tone prin România. Separat, prin Black Sea Grain Initative, au mai fost transportate încă10 milioane de tone de cereale, a explicat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.
„Vă daţi seama care este efortul României, proporţional, la fiecare din cele două iniţiative”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Exportul de cereale din Ucraina va continua şi după ziua de sâmbătă, afirmă Erdogan
Tot legat de exportul de cereale din Ucraina, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aflat la summitul G20 din Indonezia, a dat asigurări că exporturile vor continua.
Miercuri, 16 noiembrie, liderul de la Ankara a mai precizat că el crede că acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră și care urmează să expire sâmbătă va rămâne în vigoare.
„Eu sunt de părere că va continua. Nu există nicio problemă în acest sens”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă la summitul G20 ce are loc pe insula indoneziană Bali.