Bogdan Aurescu, despre amenințarea folosirii forței nucleare: Este serioasă, dar nu se pune această problemă
Ministrul Afacerilor Externe a declarat că România beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa, subliniind că țara noastră nu se află în situația de a fi amenințată. Bogdan Aurescu a mai spus că cetățenii români trebuie să se simtă în continuare în siguranță.
„Este o ameninţare periculoasă, cu siguranţă. Şi toată lumea civilizată, după această ameninţare cu folosirea forţei nucleare, a condamnat-o. Aşa cum am condamnat-o şi noi, de exemplu, la reuniunea Consiliului Afacerilor externe de pe 27 februarie şi alături de mine, toţi colegii mei au avut aceaşi poziţie. Eu nu cred, personal, că se pune problema folosirii armelor nucleare în secolul 21, dar iarăşi cred că în secolul 21 este complet inadmisibil să foloseşti ameninţarea cu folosirea armelor nucleare”, a declarat acesta la Digi24.
Bogdan Aurescu a mai spus ”că președintele Putin, văzând cel mai probabil că războiul nu se desfăşoară aşa cum a planificat de la bun început, încearcă să folosească şi acest tip de ameninţare, care într-adevăr este extrem de serioasă şi cu siguranţă ea trebuie să fie condamnată în modul cel mai ferm, aşa cum s-a şi întâmplat”.
Bogdan Aurescu: Nu ar trebui să existe un astfel de risc
Tot la Digi 24, ministrul Afacerilor Externe a mai spus că ”din punctul meu de vedere, în mod normal nu ar trebui să existe un astfel de risc şi nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare, pentru că sunt arme de distrugere în masă care au caracter nediscriminatoriu şi care produc efecte distructive, nu numai asupra celui împotriva căruia sunt folosite, dar şi asupra celui care le foloseşte”.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat că nu s-a schimbat nimic și în continuare România beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate din istoria sa.
„NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Şi iată că vedem în aceste zile noi dovezi de solidaritate şi de sprijin din partea aliaţilor pentru securitate, aliaţilor din Flancul estic, inclusiv pentru securitatea României. Vedem că, pe lângă desfăşurarea de trupe americane, care au ajuns deja în România, există o decizie anunţată astăzi cu privire de venirea de noi trupe americane în România şi în Polonia, o să vedem în ce proporţie. Preşedintele Biden a anunţat că 3.000 de noi trupe vor fi desfăşurate în regiune. (…) Militarii francezi deja se desfăşoară în România. În câteva zile va sosi şi contingentul de militari belgieni. Preşedintele Iohannis a discutat cu premierul belgian la telefon în acest sens şi a mulţumit pentru acest sprijin din partea Belgiei. Tot astăzi, preşedintele Iohannis a discutat cu premierul portughez şi a mulţumit pentru trimiterea a 174 de militari portughezi în perioada imediat următoare în România”, a adăugat Aurescu.
Consolidarea consistentă a Flancului estic
De asemenea, el a mai spus că solidaritatea Alianţei „se manifestă în mod real, efectiv, pe teren, iar umbrela de securitate NATO nu se reduce numai la trimiterea de militari, ci este vorba de o forţă de reacţie rapidă care este pregătită în interiorul său”.
Ministrul a adăugat că există o hotărâre aliaţilor de a asigura o consolidare consistentă a Flancului estic, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate din regiune.
„Dar asta nu înseamnă că România se află în acest moment în situaţia de a fi ameninţată, iar cetăţenii români trebuie în continuare să se simtă în siguranţă. Aş spune că nivelul de securitate, în acest moment, în general, al Alianţei Nord Atlantice, sigur, este afectat de ceea ce se întâmplă în regiune, dar în egală măsură sunt luate măsuri care compensează această deteriorare a nivelului de securitate”, a mai spus minsitrul Bogdan Aurescu.