Ministrul Afacerilor Externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a vorbit despre relația celor două ţări vecine, mai ales după scandalul recent privind canalul Bâstroe. 

Relația dintre România și Ungaria, după controversele privind canalul Bâstroe

„Ceea ce este important de reținut este că acest acest dosar este tratat și trebuie să fie tratat ca atare în relația bilaterală, printr-un dialog normal, civilizat și profesionist. Acesta este lucrul pe care Ministerul de Externe și-l asumă, chiar dacă demersurile noastre nu au fost tot timpul făcute publice.

Eu am sprijinit în contact direct, de exemplu, cu ministrul Kuleba, în toată această perioadă, tot acest proces de măsurători pe care experții români, împreună cu experții ucrainieni, l-au făcut pe diverse segmente ale Canalului Chilia și Canalului Bâstroe.

Am constatat din partea ucrainiană – și ieri, în discuțiile cu omologul meu, Kuleba, acest lucru a fost confirmat – că și Ucraina dorește clarificarea acestei chestiuni.

Ceea ce este însă important este să nu cuplăm acest proces care se desfășoară în plan bilateral și trebuie să se desfășoare pe un canal de dialog normal, civilizat, demn de secolul XXI, cu sprijinul pe care noi îl acordăm Ucrainei și care nu trebuie să fie iarăși pus sub semnul întrebării”, a spus ministrul de Externe, invitat la Digi24.

Ce se va întâmpla cu canalul Bâstroe?

De asemenea, Bogdan Aurescu a mărturisit că a discutat ieri cu omologul său din Ucraina, Dmytro Kuleba, pe această temă și au convenit care sunt soluțiile.

„Pentru că am văzut în spațiul public unele conexiuni care s-au făcut, din păcate, pe acest segment, pe această dimensiune. Prin urmare, ceea ce am discutat ieri cu omologul meu, Dmytro Kuleba, a fost în felul următor: trebuie să așteptăm ca datele care au fost măsurate să fie interpretate, după ce ele sunt interpretate de specialitate.

Trebuie să vedem dacă a existat sau nu un impact de mediu, pe urmă tragem niște concluzii factuale, iar pe baza acestor concluzii vedem ce măsuri sunt necesare, dacă sunt necesare, și cum mergem mai departe în plan bilateral, punând la masă toți actorii instituționali care sunt competenți, în așa fel încât, în final, să avem o soluție care să fie reciproc acceptabilă pentru cele două țări și, evident, să respecte criteriile de mediu”, a mai declarat Bogdan Aurescu.