„Asemenea declaraţii sunt inacceptabile şi contrazic Carta ONU”, a declarat Bogdan Aurescu.

Vineri, pe data de 21 aprilie, Lu Shaye a fost întrebat dacă, în opinia sa, Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în anul 2014, aparține, de fapt și de drept, Ucrainei.

„Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, conform dreptului internaţional, deoarece nu există un acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană. Există o istorie aici, în care Crimeea a făcut parte iniţial din Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice”, a răspuns ambasadorul Chinei în Franța, stârnind astfel un uriaș scandal diplomatic.

Lu Shaye, convocat la MAE francez

Declarațiile sale, care par să pună la îndoială suveranitatea unor țări membre ONU, care după dizolvarea Uniunii Sovietice s-au recunoscut oficial, inclusiv de către Rusia, au stârnit reacții vehemente din partea Ucrainei, a Republicii Moldova și a țărilor baltice (Lituania, Estonia și Letonia), dar și a Franței şi a şefului diplomaţiei europene, care a spus că speră că nu acesta este punctul de vedere al Beijingului.

Ambasadorul Lu Shaye a fost convocat luni, 24 aprilie, la MAE francez, relatează cotidianul Le Monde.

Chișinăul și alte voci din diplomația europeană au transmis că așteaptă explicații oficiale din partea Beijingului.

”Este total inacceptabil. Sper că şefii acestui ambasador vor pune lucrurile în ordine”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.

Miniștrii de Externe din Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că îi vor convoca pe ambasadorii chinezi de la Tallinn, Riga şi Vilnius pentru clarificări.

Italia este consternată de afirmațiile lui Lu Shaye, Luxemburgul îndeamnă la calm

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a spus că nu este de acord cu comentariile ambasadorului chinez, în timp ce omologul său luxemburghez Jean Asselborn a calificat remarcile diplomatului chinez drept o ”boacănă”, insistând că trebuie depuse eforturi pentru calmarea situaţiei create.

Întrebat dacă declaraţia lui Lu Shaye reprezintă poziţia oficială a Chinei, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a răspuns că Beijingul respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor şi susţine obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite.