Șeful MAE, Bogdan Aurescu, a vorbit, vineri, 16 decembrie, într-un interviu acordat pentru Digi24.ro, despre supralicitarea termenului de 8 decembrie pentru intrarea României în Schengen. Oficialul a sugerat că munca diplomatică nu se face prin fixarea unor termene arbitrare artificiale.

„Am văzut tot felul de sfaturi care ne-au fost date de către persoane care nu şi-au negociat niciodată nici măcar propriul salariu.”, spus Aurescu, subliniind că diplomaţia nu înseamnă că te duci şi zâmbeşti frumos şi şagalnic câteva minute, spui o glumă şi ai rezolvat o problemă: „8 decembrie a fost o bătălie , dar nu a fost războiul. Războiul noi îl vom câştiga în momentul în care lucrurile vor fi aliniate.” a mai spus ministrul de Externe.

Tot ceea ce am reuşit să facem până acum a fost rezultatul unei munci de construcţie

Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, a fost întrebat dacă a fost o greşeală supralicitarea termenului 8 decembrie pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Acesta a declarat următoarele: „Cu siguranţă, dar pentru orice fel de dosar, munca diplomatică nu se face prin fixarea unor termene arbitrare artificiale, munca diplomatică înseamnă construcţie, înseamnă migală, înseamnă cărămidă cu cărămidă, etapă cu etapă, până ajungi la un rezultat şi cand ajungi la un rezultat atunci il anunţi, asta înseamnă sa iti faci treaba profesionist”.

„As vrea să rugăm pe toata lumea să lăsăm diplomaţia română, cei care se pricep să îşi faca treaba, aşa cum ne-am făcut-o si până acum, pentru ca toate rezultatele pe care le-am obţinut până acum, împreună cu Administraţia Prezidenţială. Împreuna cu primul ministru sub conducerea Preşedintelui României, ne-au adus într-un punct în care beneficem de cea mai mare susţinere pentru aderarea la spaţiul Schengen decât am avut-o din 2011 până în prezent. Tot ceea ce am reuşit să facem până acum a fost rezultatul unei munci de construcţie.”, a spus Bogdan Aurescu.

Aurescu, despre munca de diplomat

Bogdan Aurescu a mai adăugat că: „Am văzut tot felul de sfaturi care ne-au fost date de către persoane care habar n-au ce înseamnă negocierile sau care nu şi-au negociat niciodată nici măcar propriul salariu”. Iar „diplomaţia nu înseamnă că te duci şi zâmbeşti frumos şi şagalnic câteva minute spui o glumă şi ai rezolvat.”, a conchis Aurescu.

„Diplomaţia înseamnă în momentul de faţă lucru intens profesionist, munca de migală, detaliu, aţi văzut cât de complicat a fost să ajungem la votul pozitiv al Olandei, la susţinerea Olandei sau la susţinerea Suediei. Toate acestea se fac prin construcţie şi ele se construiesc pe un profiL al României care este mult mai conturat astăzi şi cred că este o eroare să ne autovictimizăm. Eu cred că dacă continuăm să facem lucrul acesta ne atacam propria noastră stima de sine că naţiune, dăm apă la moară Rusiei şi forţelor populiste şi naţionaliste care din păcate nu lipsesc nici în România şi nu reuşim să mergem mai departe.”, a arătat șeful diplomației române.