Bogdan Aurescu: Din păcate pentru Rusia, Marea Neagră este deja, cel puțin parțial, o mare NATO

Bogdan Aurescu

SURSĂ FOTO: Facebook, Ministerul Afacerilor Externe

Dezbaterile pe tema Mării Negre continuă. România, prin vocea ministrului de Externe Bogdan Aurescu, contrazice Rusia și așază Marea Neagră în NATO.

În cadrul emisiunii „Jurnalul de seară” realizată de Cosmin Prelipceanu, la Digi 24, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a făcut o serie de declarații legate de subiectul zilei Conferința privind securitatea la Marea Neagră, prima conferință organizată sub egida Platformei internaționale Crimeea, la București. Evenimentul, la care au participat patru ministere – Ministerele de Externe din România și Ucraina și Ministerele Apărării din România și Ucraina – a avut ecouri chiar și la Kremlin!

„Două evenimente foarte importante (…) care au făcut din nou ca Bucureștiul să fie capitala diplomației internaționale, după reuniunile din noiembrie anul trecut – vă aduceți aminte că am găzduit Reuniunea liderilor de la München, împreună cu Conferința de securitate și, respectiv, Reuniunea ministerială a NATO, și astăzi am avut o Conferință privind securitatea la Marea Neagră, prima conferință organizată sub egida Platformei internaționale Crimeea. Și, iarăși o premieră, am organizat pentru prima oară un eveniment de o astfel de anvergură împreună cu Ucraina. Patru ministere: Ministerele de Externe din România și Ucraina, Ministerul Apărării din România și Ucraina.

Kuleba a intrat online

Din păcate, ministrul Kuleba nu a reușit să vină pentru că au apărut aceste dezvăluiri recente, extrem de șocante, legate de crimele de război comise de Federația Rusă asupra prizonierilor de război, inclusiv prin decapitare, deci ceva absolut înfiorător, și am condamnat aceste crime.

A participat online la această conferință, unde am avut o participare extrem de bună, au fost 30 de delegații, peste 250 de participanți, colegi miniștri de externe, miniștri ai apărării, secretari de stat, secretari general – secretarul general al Consiliul Europei, secretarul general al GUAM, secretarul general al OSCE – deci, o participare foarte bună, adjunctul secretarului general NATO, și cu o substanță foarte, foarte consistentă, pentru că această conferință s-a concentrat, pe de o parte, pe lecțiile învățate din războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, pe cum să contracarăm efectele acestui război în ceea ce privește Ucraina, dar și în ceea ce privește celelalte state vulnerabile din regiune cu focus pe Republica Moldova, pe Georgia, sigur și pe efectele regionale, dar și cu o proiecție pe viitor, cum să facem ca aceste lecții învățate să ne ajute să transformăm Marea Neagră dintr-o zonă de conflict într-o mare a prosperității, a securității, a stabilității.

Și am discutat și despre cum să contracarăm efectele războiului hibrid, războiul informațional, propagandei, altor tipuri de amenințări neconvenționale din registrul celor pe care le folosește Federația Rusă, și au fost foarte multe idei.

Deci a fost o reuniune cu multă substanță și de la care vom pleca în dezvoltarea unor idei, a unor programe de acțiune. Am fost impresionat de calitatea dezbaterilor și de modul în care toți participanții, care nu sunt toți de la Marea Neagră, am avut inclusiv participanți și prezență online din partea unor state din Indo-Pacific, Japonia, mă rog, și alții, Australia, din America Latină, deci un interes foarte mare pentru acest eveniment pe care noi l-am organizat” a spus Aurescu.

NATO e la Marea Neagră prin România, Bulgaria și Turcia

Dialogul de la distanță dintre Ucraina și Rusia pe tema Mării Negre a fost o altă temă dezbătută. Bogdan Aurescu este de părere că Marea Neagră este o mare NATO.
„Din păcate, din păcate pentru Rusia, Marea Neagră este deja, cel puțin parțial, o mare NATO prin prezenţa României, a Bulgariei, a Turciei și sigur că unul dintre aspectele pe care le-am discutat a fost cum să facem să revină prezența navală NATO în Marea Neagră.

A fost una dintre temele de discuție și, bineînțeles, am discutat și temele pe care le-ați amintit, pentru că am vorbit, evident, și despre pregătirea pentru Summit-ul de la Vilnius din luna iulie, implementarea deciziilor Summit-ului NATO de la Madrid, inclusiv întărirea flancului estic, a posturii de descurajare și apărare pe flanc – sunt decizii care au fost luate la summit și care trebuie să fie puse în aplicare, sunt în curs de punere în aplicare.

Ieri discutam și cu amiralul Bauer, care este șeful Comitetului militar al NATO, și care a fost în vizită la București, prin urmare o reuniune foarte bună” a declarat șeful diplomației române.

Summit-ul de la Vilnius, de mare importanță

Bogdan Aurescu a anunțat că NATO este foarte atent la ce se întâmplă pe flancul de Est. „Sunt perspective bune pentru, pe de o parte, a pune în aplicare aceste decizii ale summit-ului de la Madrid. Sigur, nu toate se pot finaliza și nu au calendar de finalizare până la Vilnius, dar pe baza lor se poate construi și în continuare și summit-ul de la Vilnius se anunță ca un summit important. Am discutat şi despre ambiţia şi, pe care noi o susţinem, a Ucrainei de a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice.

Așa am discutat și în cadrul trilateralei. Al doilea eveniment foarte important a fost acest format al triateralei România – Republica Moldova – Ucraina. Este o inițiativă pe care am avut-o anul trecut. Prima reuniune a fost la Odesa în septembrie și, atunci, miniştrii de externe au invitat miniștrii energiei din cele trei state.

A fost foarte bine că am discutat cu o lună, practic, înainte de momentul în care, la jumătatea lui octombrie, bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au blocat practic, exporturile ucrainene de energie. Atunci a intervenit România care, vreme de aproape două luni și jumătate, a asigurat între 80% şi 90% din necesarul de energie electrică pentru Republica Moldova” a declarat Aurescu, care a mai menționat că Ucraina și Moldova vor să adere împreună și în același timp la Uniunea Europeană.