Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova - Maia Sandu, cu speakerul parlamentului - Igor Grosu și șefa Executivului - Natalia Graviliță. Aurescu a declarat ferm că România va fi mereu alături de Republica Moldova.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 decembrie, în contextul vizitei oficiale întreprinse la Chișinău, întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Natalia Gavrilița.
Bogdan Aurescu a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova
În cadrul discuțiilor cu președintele Maia Sandu, șeful diplomației Bogdan Aurescu a punctat substanța deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a MAE.
Bogdan Aurescu a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent. Ministrul român de externe a evidențiat, în acest context, faptul că deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel au permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al eforturilor remarcabile de reformă depuse de autoritățile de la Chișinău într-o perioadă foarte dificilă, se mai precizează în postare.
România a sprijinit Republica Moldova în vederea gestionării crizelor din țară
Bogdan Aurescu a menționat, în acest sens, demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Bogdan Aurescu și președintele Maia Sandu au subliniat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, ministrul român de externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România – R. Moldova – Ucraina, format inițiat de România, dedicat securității energetice, ca și prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum și interconectărilor în domeniul infrastructurii. Au fost trecute în revistă și progresele și măsurile necesare în continuare în ce privește fluidizarea traficului transfrontalier, respectiv privind construcția de poduri între România și Republica Moldova.
De asemenea, ministrul român de externe a notat alte măsuri de asistență întreprinse de România în regim de urgență. A menționat sprijinul bugetar direct care totalizează aproximativ 10,34 milioane euro, destinat atenuării efectelor crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, transferat către Guvernul de la Chișinău în lunile octombrie și noiembrie – ultima tranșă de sprijin bugetar, de 340 de mii de euro, fiind transmisă pe 24 noiembrie de către MAE român, se mai arată în postare.