Într-o postare pe contul personal de Twitter, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a discutat telefonic cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, în cursul zilei de luni.
În ceea ce privește subiectele principale de discuție, Bogdan Aurescu susține că i-a cerut oficialului american o prezență militară americană sporită în România. În același timp, cei doi au mai discutat despre invazia rusă în Ucraina și măsurile luate de NATO pentru apărarea țărilor din flancul estic.
Printre altele un alt subiect de discuție l-a reprezentat situația din Republica Moldova, în contextul în care Chișinăul are nevoie de ajutor având în vedere Paul fără precedent de refugiați care sosesc din Ucraina.
In-depth📞talk today w/@SecBlinken on joint efforts to counter security effects of RU aggression, enhanced deterrence&defence on @NATO’s #EasternFlank,firm support for 🇺🇦.Reaffirmed the solidity of our Strategic Partnership, discussed defence coop., 🇺🇸&NATO military presence in🇷🇴
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) April 18, 2022
Vasile Dîncu, discuții cu secretarul Apărării american
Discuții au fost purtate și între ministrul Apărării, Vasile Dîncu și secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin III. Cei doi oficiali au discutat tot în cursul zilei de luni, la telefon, despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina şi eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe flancul estic.
Totodată s-a discutat și despre stadiul şi operaționalizarea grupului de luptă aliat din România.
În același timp, printre altele, cei doi oficiali au exprimat îngrijorarea față de situația actuală din Ucraina și au reiterat condamnarea fermă a conflictului, a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care Rusia poartă întreaga răspundere.
„Partea română a mulțumit SUA pentru angajamentul și contribuția consistentă în vederea asigurării securității flancului estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, repoziționarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 și F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită în România, fiind doar câteva exemple concrete ale solidității relației transatlantice. Pe timpul discuţiilor, cei doi oficiali au evidenţiat sprijinul umanitar oferit pe multiple paliere partenerului ucrainean și necesitatea coordonării acţiunilor în asigurarea asistenţei acestuia.
În egală măsură, cei doi oficiali au salutat relația bilaterală excelentă și au agreat continuarea contactelor și cooperării, în plan bilateral și la nivel aliat, pentru consolidarea semnificativă și durabilă a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic și adoptarea unor decizii importante în acest sens”, se arată într-un comunicat transmis de MApN.