Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 29 noiembrie 2022, pentru consultări politice, pe secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu prilejul vizitei pe care înaltul oficial american o efectuează în România, în marja participării la Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și în contextul aniversării, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA.

Șeful diplomației române a subliniat faptul că Parteneriatul Strategic bilateral este un pilon esențial al politicii externe și de securitate a României și a evidențiat importanța acestuia în asigurarea securității țării noastre, mai ales în contextul provocărilor de securitate actuale din regiunea Mării Negre.

Cei doi oficiali au salutat stadiul excelent al relației bilaterale și au analizat progresele înregistrate în privința agendei de priorități stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021.

„Evaluarea noastră comună este că acest Parteneriat este mai solid ca niciodată, fapt confirmat de numeroasele decizii și proiecte cu caracter strategic, care aduc beneficii reciproce cetățenilor români și americani, fie că vorbim de securitate, economie sau energie.
Trebuie spus foarte clar că obiectivul comun al României și al Statelor Unite este de a dezvolta și aprofunda în continuare acest Parteneriat Strategic. De aceea, am discutat astăzi și am convenit ca următoarea rundă de Dialog Strategic între România și Statele Unite să aibă loc la București, în primăvara anului viitor.”, a spus Bogdan Aurescu.

Crește prezența militară a SUA în România

Discuțiile s-au concentrat, printre altele, pe creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța prioritară a includerii României în Programul Visa Waiver al SUA și interesul părții române de a lucra îndeaproape cu SUA pentru accederea țării noastre în Program.

Au fost discutate evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre și impactul regional și global în creștere al agresiunii militare ruse din Ucraina. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea implementării cât mai rapid a deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid.

Se are în vedere o nouă abordare strategică pentru regiunea Mării Negre

Cei doi șefi ai diplomațiilor au abordat, totodată, posibilități de consolidare a rezilienței în regiunea Mării Negre, printr-o abordare strategică care să asigure, de o manieră durabilă, caracterul liber, sigur și prosper al Mării Negre și să îi consolideze statutul de rută comercială și energetică majoră.  Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluările și ideile României în acest sens, inclusiv într-un document scris consistent, ca o contribuție la procesul de reflecție din SUA pentru elaborarea unei Strategii cuprinzătoare privind regiunea Mării Negre.

„Nu în ultimul rând, am discutat despre abordarea strategică asupra securității Mării Negre și despre creșterea rezilienței în această regiune, despre consolidarea caracterului liber, sigur, prosper al Mării Negre, într-o etapă, evident, post-conflict. Și, din acest punct de vedere, am prezentat propriile noastre evaluări și idei, într-un document consistent care reprezintă, de fapt, o aducere la zi a unui document similar, pe care l-am prezentat anul trecut la Washington, care să ajute la conturarea Strategiei Statelor Unite privind regiunea Mării Negre, prin securitatea în regiunea Mării Negre.”, a spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, șeful diplomației române a prezentat eforturile multidimensionale ale României de a ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistența umanitară acordată refugiaților din țara vecină și măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin țara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat creșterea impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre și a subliniat necesitatea acordării de asistență vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova.