Profilul României a fost recunoscut la nivel internațional
În cadrul conferinței de presă susţinută la finalul reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, Bodgan Aurescu a precizat că prin acest eveniment „România îşi vede recunoscut la nivel internaţional profilul pe care îl are în Alianţa Nord-Atlantică şi care este un profil foarte bine conturat”.
„România este un aliat foarte apreciat în interiorul NATO. În al doilea rând, este recunoscut angajamentul nostru puternic pentru valorile Alianţei Nord-Atlantice şi pentru obiectivele Alianţei. Aşa cum spunea şi domnul preşedinte, România a fost un participant extrem de activ, extrem de substanţial la foarte multe operaţii ale Alianţei, la foarte multe misiuni.
România este un aliat pe care se poate conta. Aceasta este percepţia pe care în acest moment aliaţii o au faţă de România. (…)
Eu cred că această reuniune înseamnă foarte mult pentru prestigiul României, dar înseamnă foarte mult, în termeni concreţi, pentru securitatea României. Eu cred că această reuniune aduce şi a adus deja mai multă securitate pentru România şi cetăţenii români”, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe.
„Timp de câteva zile, Bucureştiul a fost capitala politicii externe şi de securitate la nivel european şi euroatlantic. Toţi ochii au fost aţintiţi asupra noastră pentru că cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică au fost dezbătute în aceste zile. Pe lângă Reuniunea NATO, după cum cunoaşteţi, am găzduit şi Reuniunea Liderilor de la Munchen.
De asemenea, pentru prima oară, România a găzduit pe teritoriul său o Reuniune a G7 şi, de asemenea, încă o premieră înregistrată este aceea că, pentru prima oară, România a participat, prin ministrul de Externe, la o Reuniune a G7”, a adăugat Bogdan Aurescu.
G7 sau Grupul Celor Șapte reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar. G7 cuprinde: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.
Summitul de la Madrid a dus la posibilitatea creșterii Grupului de Luptă din România
Potrivit spuselor sale, Summitul de la Madrid a adus în plus creşterea la nivel de brigadă, de la nivel de batalion, a Grupului de Luptă din România, în general a grupurilor de luptă de pe Flancul Estic, precum şi necesitatea de a avea trupe de reîntărire precis alocate fiecărui grup de luptă, deci fiecărui stat de pe Flancul Estic, la care se adaugă pre-poziţionarea de echipamente în statele din Flancul Estic.
„Noi trebuie în continuare să lucrăm – şi asta am atras atenţia în aceste zile colegilor din alianţă – trebuie să lucrăm pentru implementarea acestor decizii. Iar această implementare trebuie să aibă loc într-un ritm accelerat, având în vedere evoluţia de securitate din zonă, în aşa fel încât la Summitul de la Vilnius să putem înregistra cât mai multe progrese”, a explicat Bogdan Aurescu.