Într-un interviu acordat la Digi24, ministrul de externe, Bogdan Aurescu a fost întrebat cum ar arăta analiza de securitate la Marea Neagă. În acest sens, el a precizat că situația de conflict se concentrează pe Est, iar Rusia înregistrează avansuri semnificative în teren.

Totodată, el a făcut referire și la contraofensivele din anumite zone ale Ucrainei, motiv pentru care la momentul actual este dificil de realizat o evaluare a evoluției ostilităților.

„O vedem cu toții, este o situație de conflict care în momentul de față în Ucraina se concentrează în est. Vedem unele avansuri ale Federației Ruse, cu greutate, dar sunt niște avansuri în teren. Vedem niște contraofensive pe anumite zone ale Ucrainei, deci în momentul de față este greu de făcut o evaluare cu privire la care va fi exact evoluția ostilităților”, a spus ministrul.

Adevărul despre securitatea din Marea Neagră

Referitor la situația din Marea Neagră, Bogdan Aurescu precizează că un lucru îngrijorător este blocada porturilor ucrainene care împiedică transferul direct al mărfurilor, în special cel al cerealelor spre nordul Africii, dar și spre America.

„În rest, sigur, vedem tot felul de acțiuni, vedem și ale unei părți și ale celeilalte în Marea Neagră, vedem această situație de blocadă a porturilor ucrainene care împiedică transferul direct pe căile obișnuite ale mărfurilor și mai ales ale cerealelor ucrainene spre destinațiile din nordul Africii, din Orientul Mijlociu, din America Latină sau din America de Sud, în sfârșit, deci sunt tot felul de evoluții care sunt în curs, deci o imagine complexă care arată cât de deteriorată până la urmă este situația de securitate din regiunea Mării Negre”, a mai adăugat acesta.

Întrebat cât va mai dura această situație deteriorată, ministrul susține că estimările sunt dificil de făcut, însă subliniază faptul că situația de securitate este una deteriorată.

„Iarăși este foarte greu de estimat cât va dura acest conflict, deci şi situația de securitate deteriorată, de aceea vorbim despre măsuri pe termen lung de asigurare a unei posturi consistente, eficiente a NATO pe flancul estic”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul a adus în discuție și Summit-ul NATO care urmează să aibă loc la finalul lunii. Bogdan Aurescu a fost întrebat dacă B9 înseamnă și că celelalte țări membre ale grupului susțin viziunea României în privința noului concept NATO.

Bogdan Aurescu, despre Summit-ul NATO

În acest sens el a precizat că declarația Summit-ului a fost una destul de clară, explicând unele dintre cele mai importante detalii.

„Ați văzut declarația summitului. Declarația summitului este foarte clară. Acel paragraf care vorbește, este paragraful patru, care vorbește despre definirea, mă rog, agresiunii ruse și importanța apărării colective, deci menționează și măsurile de consolidare consistentă a flancului estic și vorbește despre un termen pe care statele de pe flancul estic – și nu numai – îl folosesc acum, în acest context, inclusiv al negocierii conceptului strategic și anume ”forward defense”, deci nu doar prezență înaintată, apărare înaintată.

Este un concept care sigur mai trebuie să fie definit în nuanțele sale, dar se vorbește despre necesitatea unei întăriri semnificative a posturii de descurajare și apărare, într-o manieră echilibrată, într-o manieră coerentă, sustenabilă de-a lungul întregului flanc estic și sunt enumerate inclusiv o serie de măsuri foarte concrete, care sunt dorite de statele de pe flancul estic și care se referă la diverse aspecte legate de aranjamente de comandă și control întărite, de întărire a apărării aeriene și împotriva rachetelor balistice și așa mai departe. Sunt o gamă – reprezintă o gamă întreagă, este vorba de o gamă întreagă de măsuri care pot să construiască o postură solidă și eficientă”, a completat ministrul.