România face apel la aprofundarea cooperării NATO cu statele din Indo-Pacific
Miercuri, 5 aprilie 2023, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la sesiunea Consiliului Nord-Atlantic cu partenerii din Indo-Pacific şi cu Uniunea Europeană (UE), în cursul celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, care s-a desfăşurat la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), sesiunea cu participarea partenerilor din regiunea Indo-Pacific, respectiv a miniştrilor Afacerilor Externe din Australia, Coreea de Sud, Japonia şi Noua Zeelandă, şi a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a avut pe agendă ameninţările şi provocările curente de securitate care afectează interesele comune ale aliaţilor NATO şi ale partenerilor săi.
A fost discutat şi sprijinul partenerilor globali pentru Ucraina şi perspectivele de consolidare a dialogului şi cooperării NATO cu aceste state partenere şi cu UE.
În cadrul acelui eveniment, Bogdan Aurescu a evidenţiat implicaţiile profunde pe care războiul din Ucraina le are la nivel global, impactul asupra securităţii globale şi ordinii internaţionale bazate pe reguli, exprimându-și îngrijorarea față de parteneriatul din ce în ce mai strâns dintre China şi Rusia, pe fondul conflictului militar din Ucraina.
Bogdan Aurescu a făcut apel la aprofundarea dialogului şi cooperării NATO cu statele din Indo-Pacific pentru asigurarea unui răspuns consolidat şi adecvat la ameninţările şi provocările curente, inclusiv cele hibride, în domenii precum inteligenţă artificială, tehnologie cuantică, 5/6G etc. Acesta a încurajat aliaţii şi partenerii like-minded spre o cooperare sporită în vederea protejării sectoarelor critice, în domenii strategice, de potenţiale influenţe maligne.
Bogdan Aurescu susține crearea unei comunităţi tehnologice fundamentate pe valorile împărtăşite de aliaţii NATO
Bogdan Aurescu a arătat că, inclusiv la recenta reuniune a Formatului Bucureşti 9 (B9) din Polonia, o concluzie esenţială a fost că trebuie redusă sau chiar eliminată dependenţa de actorii care nu împărtăşesc valorile comunităţii democratice şi aceştia să nu aibă acces la sectoare strategice care sunt importante pentru securitatea aliată.
Potrivit spuselor sale, aceşti actori nu trebuie să aibă acces la investiţiile în infrastructură strategică şi trebuie împiedicaţi să folosească tehnologia avansată drept armă politică. În acest sens, Bogdan Aurescu a promovat ideea creării unei comunităţi tehnologice fundamentate pe valorile împărtăşite de aliaţi şi partenerii lor, astfel încât să se poată oferi o alternativă pe scena globală actorilor cu intenţii maligne.
Ministrul Afacerilor Externe a arătat potenţialul avansării acestei propuneri în domeniul tehnologic prin utilizarea iniţiativelor existente la nivelul NATO, cum ar fi Acceleratorul NATO pentru inovare în domeniul apărării (DIANA) şi Fondul NATO pentru Inovare.
În același timp, Bogdan Aurescu a indicat relevanţa sporită a cooperării NATO-UE în sprijinul partenerilor şi pentru consolidarea rezilienţei lor. El a încurajat coordonarea în continuare pentru a fundamenta activitatea în baza sinergiei şi complementarităţii între Conceptul Strategic al NATO şi Busola Strategica a UE, inclusiv pentru combaterea ameninţărilor hibride şi a altor ameninţări maligne.