David Muniz a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Comandor
Cu ocazia ceremoniei de decorare, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidențiat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, subliniind rolul și contribuția importante aduse de diplomatul american la consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două state.
Acesta a arătat, totodată că, într-un context regional dificil, marcat de războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Ambasada SUA la București a jucat un rol esențial în eforturile comune ale României și Statelor Unite de întărire a Flancului Estic al NATO, inclusiv prin creșterea consistentă a prezenței militare americane în România.
De asemenea, Bogdan Aurescu a evidențiat că, din perspectivă bilaterală, anii 2021-2022 au marcat realizarea unor vizite de nivel înalt la București, creșterea semnificativă a comerțului României cu SUA, în anul 2022 fiind depășit pragul de 5 miliarde USD, accelerarea eforturilor comune de implementare a proiectului construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și demersuri de implementare a proiectului Centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești.
În încheierea discursului său, oficialul român și-a exprimat speranța ca diplomatul american, care urmează să-și încheie în perioada următoare misiunea în România, să își amintească țara noastră prin prisma prieteniei și valorilor care o leagă de SUA și de întreaga comunitate transatlantică.
La ceremonia de decorare a lui David Muniz au participat și adjunctul secretarului de stat al SUA pentru management și resurse, Richard R. Verma, și asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri politico-militare, Jessica Lewis, aflați într-o vizită oficială în România, precum și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, plus alți reprezentanți ai Ambasadei SUA la București, a informat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Despre Ordinul, Crucea şi Medalia Naţională „Serviciul Credincios”
O primă distincţie purtând numele de „Serviciul Credincios” este medalia pe care domnitorul Carol I o instituie în aprilie 1878 şi care se încadrează în primul sistem de decoraţii pe care-l creează România independentă. Acesta cuprindea, pe lângă Ordinul „Steaua României”, două cruci şi patru medalii, printre care şi „Serviciul Credincios”.
În 1906, vechii medalii i se adaugă şi o cruce, superioară ierarhic, ambele distincţii fiind organizate pe câte două clase. Ele răsplăteau „serviciile civile şi militare aduse Statului în toate ramurile activităţii publice”.
Crucea Naţională „Serviciul Credincios” este cea mai importantă distincţie care poate fi acordată persoanelor fără studii superioare; ea este echivalentă, ca importanţă, cu Ordinul Naţional „Steaua României” conferit persoanelor cu studii superioare.
Medalia Naţională „Serviciul Credincios” este a doua distincţie, ca importanţă, care poate fi conferită persoanelor fără studii superioare şi reprezintă echivalentul Ordinului cu acelaşi nume pentru persoanele cu studii superioare, potrivit informațiilor transmise de Cancelaria Ordinelor.