Situația din apropierea graniței dintre Ucraina și Federația Rusă este îngrijorătoare, având în vedere „desfășurare masivă de forțe și echipamente ale Federației Ruse”, spune Bogdan Aurescu.

„Toți aliații și-au manifestat preocuparea pentru aceste evoluții de securitate, față de această desfășurare masivă de forțe și echipamente ale Federației Ruse în proximitatea frontierei cu Ucraina, iar mesajele au fost extrem de adecvate.

Cifrele concrete pot să difere în funcție de sursă. Ceea ce este cert este că avem o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, care se construiește pe ceea ce s-a întâmplat în luna aprilie. S-a spus în acel moment că este cea mai mare desfășurare de la Războiul Rece încoace”, a declarat ministrul la Digi24.

Aurescu: Nu putem să excludem niciun fel de evoluție

Potrivit oficialului român, nu este exclusă nicio evoluție a evenimentelor și se poate constata „o anumită nervozitate care plutește în aer” la reuniunile internaționale.

„Noi nu putem să excludem niciun fel de evoluție a evenimentelor, nu ne dorim să existe un conflict de niciun fel, însă după cum ați putut constata atât la reuniunea ministerială NATO, cât și la OSCE, am putut să constat o anumită nervozitate care plutește în aer, inclusiv dacă ne raportăm la declarațiile pe care ministrul rus de externe le-a făcut la Stockholm”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Ministrul face referire la discursurile oficialilor ruși legate de scutul anti-rachetă de la Deveselu, subiect care a apărut de multe ori în declarațiile acestora. Moscova consideră că scutul poate fi folosit în scopuri ofensive împotriva Rusiei.

„A fost un discurs pe care ministrul de externe al Federației Ruse l-a susținut, iar în interiorul acestui discurs au fost destul de multe aspecte contondente. Unul dintre ele fiind cel referitor la scutul anti-rachetă de la Deveselu care a fost caracterizat ca fiind de natură să poată fi utilizat pentru lovituri ofensive împotriva Federației Ruse. Nu e o afirmație nouă, ea apare recurent la nivelul oficialilor ruși”, a explicat ministrul de Externe.

Trebuie descurajată intenția agresivă

În opinia sa, trebuie descurajată intenția agresivă a Federației Ruse și Uniunea Europeană are un set de sancțiuni, susținute și de România, ce pot fi aplicate.

„Eu cred că ceea ce este important, este să descurajăm orice fel de intenție agresivă. (…) Pot să existe în egală măsură consecințe ale unor acțiuni agresive. UE are un set cuprinzător de sancțiuni, România a susținut adoptarea de diverse seturi de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Eu cred că seturile de sancțiuni au rol important de descurajare, mai ales dacă ne gândim la posibilitatea adoptării de sancțiuni economice care pot să afecteze serios economia dintr-un stat terț.

Nimeni nu cred că își dorește în acest moment, și cred că nici Federația Rusă n-ar trebui să își dorească în acest moment o escaladare”, a mai spus Aurescu.