Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întâlnire, marţi, cu Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Printre cele mai importante subiecte atinse de cei doi s-a numărat Iniţiativa celor Trei Mări şi cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, se arată într-un comunicat al MAE.
În ceea ce priveşte Iniţiativa celor Trei Mări, cei doi oficiali au avut în vedere „rolul acestei platforme de consolidare a Parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului”, arată MAE.
Cooperare strânsă între România şi Polonia în cadrul Iniţiativei celei Trei Mări
Ministrul român de Externe a prezentat cooperarea aprofundată dintre ţara noastră şi Polonia în cadrul Iniţiativei celei Trei Mări, astfel cum a reieşit şi din discuţiile recente purtate cu omologul său de la Varşovia, Zbigniew Rau, cu accent pe interesul şi angajamentul comun româno-polonez pentru implementarea proiectelor prioritare de interconectare, în special proiectele Rail2Sea (modernizarea şi dezvoltarea coridorului feroviar dintre portul Gdansk din Polonia şi Portul Constanţa) şi proiectul rutier Via Carpathia. Totodată, Bogdan Aurescu a punctat faptul că Iniţiativa trebuie să continue să livreze rezultate concrete şi să îşi păstreze orientarea strategică.
Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a exprimat, la rândul său, susţinerea pentru realizarea proiectelor de interconectare strategică pe axa nord-sud din cadrul Iniţiativei, inclusiv Rail2Sea şi Via Carpathia.
Bogdan Aurescu a evidenţiat, totodată, principalele concluzii ale vizitei oficiale efectuate pe 2 şi 3 septembrie în Israel şi Palestina, în special cu privire la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.
El a transmis ambasadorului SUA faptul că România apreciază rolul Statelor Unite în procesul de normalizare a relaţiilor din regiune, cu referire la recentele evoluţii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite şi, respectiv, Bahrain. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că astfel de iniţiative contribuie la îmbunătăţirea climatului de securitate şi încredere din regiune, ţara noastră încurajând astfel de progrese.
România susţine o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului dintre Israel şi Palestina
Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state. Potrivit ministrului, România va continua să susţină, în mod concret, aşa cum a indicat în discuţiile avute în cadrul vizitei, atât la Ierusalim şi Tel Aviv, cât şi la Ramallah, angajarea celor două părţi într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părţi pentru identificarea unei soluţii durabile.
Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis aprecierea SUA pentru eforturile României în ceea ce priveşte susţinerea Procesului de Pace, ca stat care are în mod tradiţional o abordare echilibrată şi o relaţie bună cu ambele părţi implicate în conflict.
Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Adrian Zuckerman au mai realizat un schimb de evaluări şi poziţionări cu privire la cazul Aleksei Navalnîi, evoluţiile privind negocierea noului acord START, situaţia din Mediterana de Est şi Belarus. Ambasadorul SUA a transmis apreciere pentru poziţia constantă a Guvernului României de susţinere a procesului democratic şi a societăţii civile din Belarus, indică MAE.