Joi, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a primit o delegație a Consiliului de Afaceri Româno-American (American-Romanian Business Council-AMRO), condusă de președintele executiv Eric Stewart.
Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei anuale a AMRO în România. Delegația din acest an a fost formată din reprezentanți ai 15 companii majore americane. AMRO a declarat că va sprijini România în aderarea la spațiul Schengen.
Ministerul de Externe a transmis că în cadrul discuţiei au fost abordate stadiul şi perspectivele cooperării româno-americane, cu accent pe consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Misiunea AMRO are loc la o zi după a opta reuniune a Dialogului Strategic.
”Ministrul Bogdan Aurescu a salutat misiunea AMRO, care este a 10-a astfel de misiune de la înfiinţarea Consiliului de Afaceri Româno-American, şi a menţionat convorbirea telefonică avută cu secretarul de stat Blinken în cursul săptămânii trecute, în pregătirea celei de-a opta runde a Dialogului Strategic între România-SUA, aceasta reflectând, încă o dată, nivelul şi profunzimea relaţiilor de parteneriat strategic România-SUA, precum şi angajamentul pentru îndeplinirea obiectivelor comune”, se arată în comunicat.
România, mai aproape de aderarea la OCDE
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat aprecierea deosebită pentru dialogul constant şi fructuos al României cu AMRO, precum şi pentru susţinerea acordată de-a lungul timpului de Consiliul de Afaceri Româno-American în avansarea în dosare prioritare pentru România, precum deschiderea negocierilor de aderare la OCDE.
”În acest context, a mulţumit delegaţiei AMRO pentru sprijinul acordat României în vederea avansării în dosarul OCDE şi a arătat că decizia OCDE privind deschiderea, anul trecut, a negocierilor de aderare a României, dar şi progresele deja realizate, reprezintă atât o recunoaştere a eforturilor depuse pentru ralierea la standardele organizaţiei, cât şi o garanţie a angajamentului naţional pentru o creştere economică bazată pe predictibilitatea şi atractivitatea mediului de afaceri”, a mai transmis MAE.
”Cu referire la relaţiile economice, inclusiv comerciale, bilaterale, care potrivit statisticilor SUA, au depăşit 5 miliarde USD în 2022, ministrul de externe a evidenţiat interesul pentru exploatarea întregului potenţial, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile bilaterale. Astfel, şeful diplomaţiei române a pledat pentru intensificarea şi diversificarea investiţiilor americane în România, precum şi interesul ţării noastre de participare la crearea unor lanţuri sigure şi predictibile de aprovizionare, care să includă parteneri de încredere”, se mai arată în comunicat.
AMRO susține România în aderarea la spațiul Schengen
Cât despre intrarea României în programul Visa Waiver, obiectiv comun al țării noastre și al SUA, cu implicaţii inclusiv în facilitarea legăturilor între comunităţile de afaceri din ambele state, Bogdan Aurescu a solicitat AMRO să continue sprijinul activ în vederea realizării de progrese rapide ale României în această direcţie, spune MAE.
La rândul său, președintele AMRO Eric Stewart a lăudat România pentru ajutorul acordat Ucrainei și a spus că AMRO va susține aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
”Preşedintele AMRO Eric Stewart a apreciat deschiderea spre dialog a autorităţilor naţionale, nivelul şi intensitatea relaţiei româno-americane, reflectat în consistenţa programului, substanţa discuţiilor şi nivelul întrevederilor AMRO în România. A evidenţiat aprecierea pentru contribuţia semnificativă a României în cadrul NATO, respectiv pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru sprijinul deosebit de substanţial şi esenţial acordat de ţara noastră Ucrainei. De asemenea, a confirmat intenţia AMRO de a continua să susţină, în dialogul cu Administraţia SUA, necesitatea consolidării în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, inclusiv în ceea ce priveşte dosarele prioritare pentru România, precum accederea la Programul Visa Waiver. A subliniat, de asemenea, că AMRO va sprijini România în eforturile de aderare la Schengen”, a mai transmis MAE.