Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a oferit un interviu pentru presa britanică în care a precizat că România este de neclintit în sprijinirea Republicii Moldova.
Oficialul român spune că țara dorește ca vecinii de peste Prut să devină membri ai Uniunii Europene.
Ministrul român a mai spus că presiunile asupra țării vecine au crescut în ultima perioadă, aducând în prim-plan amenințările din partea Rusiei asupra oficialilor moldoveni, Guvernului de la Chișinău, care este unul pro-reformă.
Nu există un pericol iminent la adresa Republicii Moldova
Ministrul Bogdan Aurescu a declarat în cadrul emisiunii Hardtalk de la BBC, o emisiune unde invitați unul și unul, că ”nu există un pericol la adresa Republicii Moldova, din perspectiva unui posibil atac militar din partea Rusiei la adresa acestei țări, dar că deja există alte modalități, să spunem, din seria instrumentelor hibride, pe care Rusia le utilizează”.
“Aceste aspecte au fost deja dezvăluite de către autoritățile din Republica Moldova. Grupuri de persoane angajate și plătite de forțe pro-ruse, care încearcă să destabilizeze țara, organizând proteste plătite din bani rusești. Acestea sunt informații făcute publice de autoritățile din Republica Moldova. Până acum, autoritățile și Guvernul Republicii Moldova au reușit să gestioneze cu calm și în mod responsabil aceste provocări. Dar eu cred, și discutam zilele acestea și cu omologul meu britanic și cu secretarul apărării Wallace, că este important să continuăm susținerea în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova, a consolidării capacității sale de apărare; chiar dacă Republica Moldova este un stat neutru, fără vreo intenție de a se alătura NATO, este, totuși, important să îi ajutăm să își consolideze securitatea”, a spus ministrul de Externe român.
România dorește să se unească cu Republica Moldova
Nu în ultimul rând, oficialul român a mai precizat la BBC că România dorește ca Republica Moldova să se unească cu țara noastră în interiorul blocului comunitar.
“Dorim să vedem unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene, prin obținerea, de către Republica Moldova, a statutului de membru UE, ca stat independent. Noi asta este ceea ce susținem”, a declarat ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, în cadrul interviului pentru emisiunea Hardtalk de la BBC.
Toată lumea trebuie să susțină Ucraina
Ministrul a mai precizat că toată lumea trebuie să susțină acum Ucraina, subliniind că poziția României a fost mereu clară în ceea ce privește acest subiect.
“Poziţia României a fost foarte clară întotdeauna în această privinţă, iar aceasta este și poziţia la nivelul UE şi al NATO. Iar poziția este următoarea: definiția “păcii” şi a “victoriei” în Ucraina le aparţine ucrainenilor, pentru că ei sunt victimele agresiunii. Dacă ei vor să înceapă negocierile, aceasta iarăși depinde de ei. Dacă ei doresc să definească ce înseamnă “pace” şi ce înseamnă “victorie” în raport cu acest război, asta ține de ei. Nimeni nu trebuie să îi forţeze pe ucraineni să accepte o pace pe care ei nu o vor cu adevărat. Și nimeni nu trebuie să îi forţeze pe ucraineni să cedeze teritorii care au fost ocupate cu forța şi în mod ilegal de către Rusia. Acesta tine de ordinea de drept internaţional. Nu putem accepta astfel de idei”, a spus ministrul de Externe.
Interviul pe care ministrul Bogdan Aurescu l-a oferit pentru BBC a fost lăudat de consilierul lui Obama pe politică externă.
“Tocmai am urmărit interviul grozav oferit de ministrul român de externe BogdanAurescu la BBC, la “Hardtalk”. Întrebări foarte agresive. #Ucraina este norocoasă să aibă un partener atât de puternic în #România”, spune fostul consilier pe politică externă al președintelui Obama specializat pe Rusia și fost ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul.