Bogdan Aurescu, mesaj pentru Republica Moldova după ce Tiraspolul a solicitat recunoașterea independenței
Declarația ministrului a venit după ce Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei, în contextul în care Replica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.
„Azi, Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei. Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus Bogdan Aurescu înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe.
De asemenea, ministrul a subliniat că şedinţa va avea ca subiect situaţia din Ucraina şi răspunsul comunităţii internaţionale la acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse.
„Este foarte important ca astăzi să ne coordonăm la nivel transatlantic. (…) Republica Moldova se confruntă cu un număr mare de refugiaţi, de asemenea s-ar putea confrunta şi cu o criză energetică. Deci, este foarte important să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova”, a completat şeful diplomaţiei române.
Totodată, acesta spune că a trimis, alături de omologul din Austria, o scrisoare comună în care este solicitată mai multă asistenţă umanitară pentru Republica Moldova, pentru a face faţă acestor provocări.
„Vreau să salut cererea semnată ieri de preşedinta Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi de premier, în care era solicitat statutul de stat candidat UE al Republiciii Moldova. Republica Moldova este un stat partener bine pregătit şi mă bucur că România şi poate extinde sprijinul pentru ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene”, a explicat Aurescu.
Mesajul transmis de Tiraspol autorităților de la Chișinău
„Depunerea de către Replica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Replica Moldova, fără a ține cont de opinia Tiraspolului și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană (…) pune capăt procesului de reglementare și necesită o formalizare juridică internațională”, este scris într-un comunicat al așa-zisului minister al afacerilor externe din stânga Nistrului, preluat de Radio Europa Liberă Moldova.
De asemenea, Administrația de la Tiraspol a scris și că solicită „părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate, bazate pe relații pașnice și de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.
Reprezentanții PSRM și-au exprimat vineri, 4 martie, nemulțumirea față de semnarea cererii de aderare la UE, numind inițiativa una „pur populistă” și insistând că „adoptarea unor decizii atât de serioase cu privire la vectorul de dezvoltare a țării trebuie realizată ținând cont și de regiunea transnistreană, or obiectivul de bază al R. Moldova este reintegrarea țării”