Bogdan Aurescu: Orice sprijin pentru Ucraina și Rep. Moldova este un sprijin pentru securitatea noastră

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu. Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat, vineri, că România va continua să ajute statele vecine întrucât orice sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova este un sprijin pentru securitatea noastră.

România va continua să ajute Ucraina: Războiul rămâne o temă de interes capital şi strategic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, 19 mai 2023, că „războiul de la graniţele României rămâne o temă de interes capital şi strategic”, motiv pentru care România este extrem de interesată și implicată în sprijinirea Ucrainei pentru a câștiga războiul.

„Războiul de la graniţele României rămâne o temă de interes capital şi strategic şi în mod clar aceste dezbateri, substanţa lor contrazic acea percepţie pe care unii încearcă să o acrediteze a unei aşa numite oboseli a războiului. Dimpotrivă, aş putea spune că în ceea ce priveşte România, suntem extrem de interesaţi şi implicaţi în sprijinirea Ucrainei pentru a câştiga.

România rămâne neobosită în lupta pentru apărarea intereselor noastre, pentru soliditatea şi continuitatea comunităţii euroatlantice de valori şi de securitate, pentru susţinerea Ucrainei în câştigarea acestui război şi în înfrângerea strategică a Rusiei”, a declarat, vineri, Bogdan Aurescu în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum.

Orice ajutor oferit Ucrainei și Republicii Moldova este un sprijin pentru securitatea României

Potrivit spuselor sale, este extrem de important ca democraţia să fie consolidată în continuare la nivel global întrucât războiul declanşat de Rusia împotriva Ucraina este o agresiune împotriva întregii comunităţi democratice şi a întregii ordini internaţionale bazate pe reguli.

Acesta a reiterat, totodată, că orice sprijin acordat Ucrainei și Republicii Moldova „este sprijin pentru securitatea noastră”.

„Dacă ne uităm doar la ultimul secol vedem că democraţiile au fost supuse unor numeroase crize şi interne şi externe din care au ieşit mai reziliente şi mai adaptabile.

În acelaşi timp, constatăm că şi autocraţiile s-au adaptat, s-au extins în anumite zone ale globului şi au învăţat noi forme de manifestare sau noi trucuri aşa încât ameninţările persistă şi în prezent, iar războiul de lângă noi nu face decât să confirme această constatare.

Este nevoie de un sprijin global care trebuie mobilizat pentru salvgardarea acestei ordini internaţionale bazate pe reguli pentru a salvgarda în acelaşi timp şi arhitectura de securitate de la nivel euroatlantic”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe.