Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa vineri, 27 mai 2022, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor Afacerilor Externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul.
În cadrul reuniunii, Bogdan Aurescu se va întâlni cu ministrul polonez al Afacerilor Externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE), printr-un comunicat.
Reuniunea Trilateralei are loc în contextul aniversării a 10 ani de la crearea acestui format
În cadrul discuțiilor, cei trei miniștri de Externe vor aborda subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional și euroatlantic, profund afectat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind evidentă valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la inițiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securității regionale și aliate.
Totodată, miniștrii vor aborda subiecte de interes prioritar de pe agenda NATO, cu accent pe deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, care se va desfășura la finalul lunii iunie 2022, cu focus pe consolidarea posturii de apărare a Alianței și negocierea, aflată în curs, a Noului Concept Strategic al NATO.
Bogdan Aurescu va vorbi despre consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse
De asemenea, miniștrii Afacerilor Externe ai României, Poloniei și Turciei vor aborda și stadiul implementării proiectelor realizate în format trilateral și vor discuta modalități de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.
Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta, în cadrul discuțiilor, evaluările României privind consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra arhitecturii europene de securitate și a securității euroatlantice, în ansamblul său, și va evidenția necesitatea continuării, de o manieră susținută și coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod unitar și echilibrat, în special în sudul său, la Marea Neagră.
În cadrul discuțiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist și adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța după 24 februarie, ceea ce evidențiază Rusia ca principală amenințare la adresa NATO, și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO.
România susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO
Totodată, ministrul Afacerilor Externe va sublinia susținerea fermă a României pentru politica NATO a Ușilor Deschise și pentru un proces rapid de aderare a Suediei și Finlandei la Alianță, transmite MAE.
Șeful diplomației române va evoca rezultatele reuniunii în format Trilateral pe care a găzduit-o la București în perioada 22-23 aprilie 2021, care a avut loc cu invitarea, în premieră, a miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia, la inițiativa ministrului Aurescu, și va sublinia valoarea adăugată a consultărilor pe teme de securitate în acest format de dialog, pledând pentru consolidarea pe mai departe a coordonării la nivel trilateral și la nivel regional, respectiv în cadrul Alianței, în special în actualul context de securitate, cu implicații fără precedent pentru securitatea regională și euroatlantică.
În cadrul întâlnirii, ministrul Bogdan Aurescu va avea și consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia și Turcia, privind aprofundarea Parteneriatelor Strategice ale României cu cele două state aliate.