Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, a respins, sâmbătă, acuzaţiile formulate cu doar o zi în urmă de către Vladimir Putin. Ce spunea liderul de la Kremlin despre intenţiile României şi care este poziţia oficială a ţării noastre?
Sunt din nou tensiuni între România şi Rusia! Este mesajul momentului de la Bucureşti.
Mesajul ferm al României! Bogdan Aurescu: România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a venit cu un răspuns la declaraţiile recente ale lui Vladimir Putin. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat clar că România nu are nicio pretenţie teritorială faţă de Ucraina, aşa cum a lăsat să se înţeleagă liderul de la Kremlin.
„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserţiunile exprimate de Preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.
MAE subliniază că războiul de agresiune declanşat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă şi brutală a principiilor de drept internaţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei.
România reafirmă susţinerea sa fermă pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional”, este mesajul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
De unde a plecat întreaga controversă?
Replica Bucureştiului a venit după declaraţiile de vineri, 4 noiembrie, ale preşedintelui Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a declarat, cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, că România şi Polonia ar dori teritorii din Ucraina.
„Rusia a cedat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar în mod voluntar, pentru a crea un spațiu istoric cultural și umanitar unic și comun. Iar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost confiscate cu forța de la Ungaria, România și Polonia.
Acestea sunt situații complet diferite. Am renunțat de bunăvoie, pentru a fi împreună, la teritoriile istorice împreună cu populația – dar este adevărat că nimeni nu a întrebat populația, în timp ce acolo au fost anexate cu forța, ca urmare a războiului.
Unii oameni, inclusiv cei din Ucraina, ar trebui să se gândească la asta”, este declaraţia lui Vladimir Putin din urmă cu o zi, care a pus pe jar atât România, cât şi Polonia.