În fața provocărilor întâmpinate de Republica Moldova în actualul context regional și internațional, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologii din Germania și Franța au agreat în această primăvară asupra oportunității construirii unui format internațional prin care Republica Moldova să beneficieze de o susținere aprofundată.
În acest context, ministrul afacerilor externe a găzduit vineri, 15 iulie, la București, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou, cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
La eveniment, Republica Moldova a fost reprezentată de o importantă delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.
Republica Moldova se confrunta deja cu o serie de crize
„Republica Moldova, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, are de înfruntat o serie de crize, sau situații de criză, care sunt suprapuse: pe de o parte, o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică, care este determinată pe de o parte, de pierderea unor anumite piețe de desfacere din regiune din cauza războiului, care a urmare a unor cheltuieli bugetare determinate de situația refugiaților din Republica Moldova, există în Republica Moldova o inflație crescută de 29%, poate cea mai mare din Europa.
Și sunt și alte efecte complicate, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova, o situație care pre-exista războiului, dar care a fost agravată de efectele războiului din Ucraina”, a declarat Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu, le-a spus participanţilor că nu există „luxul” de a pierde timp preţios şi a subliniat importanţa oferirii de granturi directe.
„Lumea s-a schimbat dramatic de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu ştim cât timp Ucraina şi poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenţei şi dreptului lor suveran şi legitim de a-şi alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populaţiei civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Viniţa – un act inacceptabil, revoltător şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional”, a declarat ministrul Externe.
România este hotărâtă să susțină pe deplin Republica Moldova
Oficialul român a spus că România are datoria de a ajuta Republica Moldova, având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie, dar și Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar a punctat că efortul trebuie să fie unul comun.
„Este nevoie de un efort foarte hotărât, foarte serios, de o muncă asiduă, pe de o parte, din partea autorităților de la Chișinău – și avem toată încrederea că atât Guvernul, cât și Președinția Republicii Moldova vor depune toate eforturile pentru continuarea procesului de reformă și pentru continuarea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană -, pe de altă parte, la rândul său, România este hotărâtă să susțină pe deplin Republica Moldova în acest proces de reformă în spirit european, și Conferința de astăzi o dovedește, așa cum o dovedește și sprijinul pe care l-am acordat, în mod constant, în plan bilateral”, a mai spus ministrul.