Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis că ţara noastră va continua să ceară autorităţilor din Belarus şi susţinătorilor acestora să oprească represiunea şi intimidarea, să înceapă un dialog veritabil cu opoziţia şi societatea civilă, să înceteze acuzaţiile nefondate la adresa naţiunilor vecine şi să acţioneze responsabil pentru construcţia păcii sociale şi a prosperităţii, pe baza democraţiei şi respectului pentru drepturile fundamentale într-un Belarus liber, independent şi suveran.
Declaraţiile au fost făcute vineri, 4 septembrie, în cadrul unui discurs la reuniunea informală în format Arria a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema situaţiei drepturilor omului în Belarus, organizată de Estonia şi co-sponsorizată de România, alături de Marea Britanie, SUA, Canada, Danemarca, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia şi Ucraina.
Au mai luat cuvântul la această reuniune Svetlana Tihanovskaia, candidatul prezidenţial din partea opoziţiei din Belarus, Anais Marin, Raportorul Special ONU pentru situaţia drepturilor omului în Belarus, precum şi reprezentanţi ai Centrului pentru Drepturile Omului Viasna şi ai Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.
Protestele din Belarus, asemănate cu Revoluţia din decembrie 1989
“Dincolo de orice risc, cetăţenii din Belarus au ieşit în stradă pentru a cere respectarea drepturilor lor fundamentale, libertate de exprimare, alegeri libere şi corecte, libertatea de a-şi exprima propriile opţiuni pentru o viaţă mai bună într-un – doresc să subliniez acest lucru – Belarus democratic, suveran şi independent”, a transmis Bogdan Auresc, citat într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Ministrul român a vorbit despre Revoluţia ce a avut loc în ţara noastră în 1989.
“Ca român, aş evoca faptul că, în urmă cu 30 de ani, am fost martorul unei astfel de deşteptări naţionale, pe străzile din Timişoara, Bucureşti şi ale multor alte oraşe din ţara mea”, a mărturisit Bogdan Aurescu.
În contextul situaţiei din Belarus, el a punctat că “recursul la violenţă şi represiune, precum şi ignorarea apelurilor la dialog veritabil sunt pur şi simplu inacceptabile”. “Lumea întreagă şi-a exprimat admiraţia pentru poporul Belarusului, reprezentat de dumneavoastră, doamnă Tihanovskaia, şi de jurnaliştii curajoşi. Aţi cerut comunităţii internaţionale să sprijine principiile şi normele promovate de ONU şi suntem obligaţi să reacţionăm”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Uniunea Europeană i-ar putea sancţiona pe cei responsabili de represiune şi de fraudarea alegerilor în Belarus
Totodată, ministrul român a amintit că, “alături de UE şi statele sale membre, România a condamnat încălcarea drepturilor omului, nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a cerut eliberarea tuturor deţinuţilor politici, alături de demararea rapidă a dialogului politic”.
Bogdan Aurescu a amintit şi de sancţiunile propuse în acest caz. “Sprijinim, totodată, sancţionarea de către UE a celor responsabili pentru represiune şi fraudarea alegerilor şi căutăm mijloace de a sprijini societatea civilă şi presa liberă din Belarus”, a afirmat el.
De asemenea, ministrul român de Externe a respins “acuzaţiile privind interferenţa în afacerile interne ale Belarusului”. “Acesta nu este un caz de interferenţă externă; este un caz de încălcare a angajamentelor internaţionale privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum şi a normelor şi principiilor democratice. Cetăţenilor Belarusului merită să le fie respectate drepturile, iar comunitatea internaţională trebuie să acţioneze eficient”, a mai precizat Aurescu.