Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a participat recent la reuniunea informală Gymnich a miniștrilor de Externe din Suedia. În cadrul întrevederii, oficialii au dezbătut al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar și sancțiunile care îi vizează pe oligarhii moldoveni.
În cadrul acestui eveniment, ministrul român și-a exprimat sprijinul pentru cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, punctând că trebuie „să fie adoptat cât mai curând posibil și să fie unul foarte solid”.
„Este o mare plăcere să fiu aici, la Stockholm, pentru această reuniune Gymnich. Cu privire la cel mai important subiect pentru noi, și anume contracararea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, voi reitera sprijinul ferm al României pentru sporirea și extinderea, atât timp cât va fi nevoie, a sprijinului pentru Ucraina, pentru a câștiga acest război și pentru a învinge Rusia din punct de vedere strategic.
Din această perspectivă, este extrem de important să continuăm sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, presiunea asupra Rusiei și outreach-ul către ceea ce numim acum ,,Sudul Global”.
Din această perspectivă, Forumul Ministerial dedicat regiunii Indo-Pacificului, care are loc mâine și la care iau parte și miniștrii din statele UE, va avea un rol foarte important. Mă bucur că voi co-modera sesiunea dedicată securității a Forumului de mâine.
Totodată, voi exprima sprijinul pentru cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni. Este extrem de important ca acest pachet să fie adoptat cât mai curând posibil și să fie unul foarte solid”, a declarat Bogdan Aurescu la reuniunea informală Gymnich.
Bogdan Aurescu a salutat progresele făcute în vederea finanțării sprijinului militar al UE pentru Ucraina
Mai apoi, Bogdan Aurescu a salutat progresele făcute în vederea finanțării, prin Instrumentul European pentru Pace, a sprijinului militar al UE pentru Ucraina.
„În același timp, voi saluta progresele făcute în vederea finanțării, prin Instrumentul European pentru Pace, a sprijinului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina. Nu în ultimul rând, este extrem de important să găsim o soluție pentru Tribunalul Special privind crima de agresiune. România face parte din Grupul Nucleu de state implicate în acest demers. Trebuie să găsim o bază legală foarte solidă pentru acesta, pentru ca acest Tribunal să își înceapă activitatea cât mai curând posibil.
De asemenea, nu în ultimul rând, este foarte important sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Este important ca până la sfârșitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina și Republica Moldova în privința demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
În ceea ce privește Republica Moldova, voi solicita sprijinul colegilor mei pentru listarea rapidă a primelor persoane în noul regim de sancțiuni, care a fost creat recent, la propunerea mea din februarie, împotriva persoanelor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldovei sau care acționează împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova”, a mai spus ministrul român.
Au fost dezbătute și relațiile UE-China
Totodată, ministrul a vorbit și despre relațiile UE-China.
„Așa cum știți, pe 24 aprilie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior, am obținut un acord politic pentru crearea acestui regim de sancțiuni. Acum, pentru că s-a creat regimul de sancțiuni – care cred că a fost cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în cadrul Uniunii Europene – este important să ne mișcăm foarte repede pentru a lista primele persoane care sunt responsabile de destabilizarea țării.
În ceea ce privește relațiile UE-China, e foarte important să ne recalibram abordarea strategică. În același timp, cred că este foarte important – și voi sublinia acest lucru – să eliminăm dependența de China în domenii strategice și, de asemenea, să ne coordonăm cu Statele Unite, pentru că suntem state like-minded cu SUA în aceste domenii și cred că este foarte important să construim reziliența strategică transatlantică în ceea ce privește China”, a completat Bogdan Aurescu.
Ministrul a fost întrebat dacă există riscul de a merge pe căi diferite de SUA în privința Chinei
De asemenea, acesta a fost întrebată și dacă există riscul de a merge pe căi diferite de SUA în privința Chinei.
„În ceea ce privește România, nu văd niciun fel de risc. Cred că este foarte important să ne coordonăm cu Statele Unite în ceea ce privește China. Desigur, Uniunea Europeană are propriile opinii și interese, dar facem parte din aceeași comunitate de valori și securitate cu Statele Unite. Acest lucru este sigur.
Relația noastră transatlantică este principalul parteneriat extern al UE și trebuie să ne coordonăm cu Statele Unite. De asemenea, trebuie să ne coordonăm cu alți parteneri like-minded, cum ar fi Marea Britanie și alți parteneri globali, deoarece toate aceste chestiuni sunt de mare importanță pentru Uniunea Europeană. N-aș folosi termenul de “autonomie strategică”, eu cred că reziliența, “reziliența strategică transatlantică”, este poate cea mai bună formulă pentru a îngloba această coordonare și această acțiune comună a UE și a Statelor Unite”, a răspuns Bogdan Aurescu.
Legat de posibilitatea de implementare a mai multe controale asupra exporturilor din UE către China, ministrul a spus că discuția este prematură.
„Cred că este prematur să discutăm despre asta. Suntem aici pentru a discuta despre principalele căi, principalele linii strategice. Cred că este necesară o discuție cu privire la perspectivele economice strategice ale relației dintre UE și China, dar nu o vom face astăzi. Astăzi vom discuta principalele aspecte politice și strategice. Mulțumesc foarte mult!”, a conchis ministrul.