Bogdan Aurescu transmite că România și-a intensificat eforturile de susținere a Republicii Moldova. Potrivit informațiilor oferite de ministrul de Externe, țara noastră susține cu aproape 90% consumul de energie electrică.
România și-a intensificat eforturile de susținere a Republicii Moldova. Bogdan Aurescu: Susținem cu aproape 90% consumul de energie electrică
Ministrul român de Externe român a declarat luni, 14 noiembrie, că va sublinia importanța sprijinirii Republicii Moldova, care este foarte afectată de vulnerabilitățile de securitate energetică.
„România și-a intensificat eforturile și susținem cu aproape 90% din consumul necesar de energie electrică în Republica Moldova. Vom continua să sprijinim Republica Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea începerii reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE).
De asemenea, ministrul a spus că este nevoie de sprijin în termeni de granturi pentru republica Moldova.
Bogdan Aurescu salută anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Mai apoi, Bogdan Aurescu a reacționat după anunțul făcut de președintele Comisiei Europene la Chișinău. Amintim că Ursula von der Leyen a vorbit despre un sprijin financiar de 250 de milioane de euro pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.
„Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, care a fost creată de România, Germania și Franța, în aprilie, și care a avut deja două conferințe – una la Berlin, în aprilie, și una la București, în iulie – va avea o nouă întâlnire peste o săptămână, la Paris, pe 21 noiembrie. Aceasta va fi o mare oportunitate de a obține și mai multă asistență directă, granturi, pentru Republica Moldova, în special pentru a face față provocărilor legate de securitatea energetică”, a completat Bogdan Aurescu.
Tirasopul cere o taxă de import din partea României în vederea asigurării energiei electrice către Republica Moldova
În altă ordine de idei, amintim că așa-numitele autorități de la Tiraspol din regiunea transnistreană vor să perceapă o taxă pentru importul energiei electrice din România către Republica Moldova, în condițiile în care curentul este livrat pe la nodul energetic de la Cuciurgan.
În acest context, expertul economic Sergiu Tofilat a evidențiat faptul că, într-adevăr, Cuciurganul va înregistra pierderi materiale în urma asigurării livrării de curent din România spre Republica Moldova, însă, în acest sens, trebuie să prezinte „niște măsurări”.
„Din luna martie ne-am sincronizat cu ENTSO-E. Da, într-adevăr tehnic ei au niște pierderi de energie mai mari, dar dacă vor o plată pentru tranzitarea energiei trebuie să arate niște cifre și niște măsurări. Ei tehnic pot deconecta cele două linii care vin de la Cuciurgan prin care Moldova importă curent din România.
Mai grav este dacă armata lui Putin va bombarda linia de la nordul țării Novodnestrovsk – Bălți (330 KW). Or, prin distrugerea liniei, Putin vrea să crească puterea de negocieri a Tiraspolului.”, a explicat analistul economic Sergiu Tofilat, conform bani.md.