Bogdan Aurescu va efectua o vizită oficială în Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, în perioada 19-20 decembrie 2022, o vizită oficială la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al țăeii vecine, Nicu Popescu.

Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu omologul său și va fi primit de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

În cadrul discuțiilor lor, vor fi abordate aspecte privitoare la contracararea impactului de ansamblu asupra Republicii Moldova al războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. De asemenea, vor fi discutate teme de interes prioritar, precum conlucrarea în domeniul securității energetice, accelerarea cooperării sectoriale, cooperarea economică și măsurile de asistență întreprinse de România în beneficiul Republicii Moldova.

Un subiect central de dialog va fi reprezentat de avansarea parcursului european al Republicii Moldova ca urmare a primirii, de către Republica Moldova, în iunie 2022, a statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și de sprijinul concret al României pentru acest obiectiv, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Bogdan Aurescu va evidenția faptul că România va continua să acorde sprijin prioritar, cuprinzător și solid Republicii Moldova în demersurile care vizează consolidarea securității energetice, avansarea parcursului de integrare europeană, precum dezvoltarea capacității instituționale pentru implementarea eficientă a reformelor, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Rusia acuză Republica Moldova de cenzură, după ce licența unor posturi TV a fost suspendată

Vizita sa în țara vecină are loc la scurt timp după ce Guvernul Rusiei a acuzat Republica Moldova de cenzură, susținând că decizia de a suspenda licenţa unor posturi de televiziune reprezintă un act de cenzură politică fără precedent. Ministerul de Externe din Rusia a anunțat sâmbătă, 17 decembrie 2022, că decizia Republicii Moldova reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului de acces la informaţii.

„Solicităm ca organizaţiile internaţionale relevante să facă o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat şi să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia această situaţie inacceptabilă”, a anunțat, sâmbătă, Ministerului de Externe din Rusia.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din Republica Moldova a dispus vineri, 16 decembrie 2022, suspendarea licențelor pe perioada stării de urgență a unor posturi de televiziune controlate de deputatul fugar Ilan Șor și de Partidului Socialiștilor.

„Prin derogare de la art. 84 alin. (10) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova nr. 174/2018 și Capitolul XXII3 din Codul de procedură civilă nr. 225/2003, în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, prevăzută în Anexa nr. 1 la Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 45/2022, și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie pentru următoarele servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în MoldovaRTR MoldovaAccent TVNTV MoldovaTV6Orhei TV”, se arată în decizia luată de către Comisia pentru Situații de Urgență (CSE) din Republica Moldova.

ÎS „Radiocomunicaţii” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și distribuirea serviciilor media audiovizuale ale celor șase posturi TV, precizează sursa citată anterior.

De menționat este faptul că postul de televiziune „Primul în Moldova” retransmitea emisia postului public din Rusia. În luna februarie a acestui an, Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis blocarea conținutului de pe site-urile www.sputnik.md și www.gagauznews.md pentru că promovau informații care incită la ură și război, în condițiile stării de urgență din țară. La scurt timp după ce a izbucnit războiul din Ucraina, a fost interzis și postul de radio Sputnik.