Energia pentru viitor ascunde în spatele acestui titlu multe provocări. 

Avem surse de energie extrem de diversificate: nucleară, hidroenergie, energie regenerabilă.

 Cred că este nevoie de fiecare sursă de energie și fiecare dintre noi are datoria ca pe viitor să arate că sursele de energie pe care le prezentăm vor fi importante și în următorii ani.

 Din păcate, avem investiții demarate de foarte mulți ani, de la începutul anilor ’90. Dorim ca în viitorul apropiat să susținem aceste activități.

 Din punct de vedere legislativ este din ce în ce mai greu să avansăm cu aceste investiții.

 Hidroelectrica produce energie exclusiv verde, însă întâlnește dificultăți pe partea de dezvoltare a tuturor proiectelor.  La hidroelectrica, în ciuda unui istoric nu foarte fericit în ceea ce privesc investițiile, se poate realiza un proiect într-un an.

 Hidroelectrica trebuie să rezolve un deficit acut de personal astfel încât să devină cu adevărat competitivă pe piața de energie și să se îndrepte, așa cum este normal, către o zonă de investiții, dezvoltare națională și chiar regională. Sunt lucruri care au fost neglijate până acum și pe care a venit momentul să le așezam între priorități. 

 Modernizarea de la Călimănesti este unul dintre primii păși dintr-o strategie mult mai amplă de modernizări și retehnologizări pe care noul directorat al Hidroelectrica și i-a propus. Astfel de lucrări au trenat pană acum din diverse cauze externe sau din lipsă de decizie managerială, dar nu mai pot întârzia dacă ne dorim să transpunem în concret ideea de securitate energetică.

 Dorim, de asemenea, ca energia să fie distribuită la prețuri rezonabile pentru consumator. Investițiile tehnologizării înseamnă un raport important de capital.

 Centrală de la Călimănesti are o putere instalată de 39,6 MW și lucrează cu două grupuri generatoare, cu turbine de tip Kaplan. Producția medie anuală de energie, conform specificațiilor din proiect, este de 106 GWh. Hidrocentrala este folosită ca centrală de vârf, semi-vârf, iar în perioada de ape mari, în bază.

 

Hidroelectrica a înregistrat în primele șapte luni un profit brut de 971,88 milioane lei, în creștere cu 6% față de perioada similară a anului trecut.


 

Dezbaterea Energie pentru viitor a fost organizată de revista Capital cu sprijinul principalilor jucători din domeniu: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica.

Informaţiile publicate de capital.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.