Analistul politic Bogdan Chirieac consideră că prin aceasta idee mii de tineri vor avea șansa de a intra in administrație, deoarece în prezent „este bătaie mare” pe aceste locuri.
„Inechitatea este cea cu pensia şi salariul, mai ales că onorabilul Guvern PNL a avut grijă ca, în anumite domenii – în învățământ, în sănătate – să mai permită, un timp, cumularea pensiei cu salariul. Dar gândiţi-vă că, totuşi, e normal. În afară de pensie şi salariu, mai dă drumul şi celor tineri să intre în administraţie – că acolo este bătaia mare, – să înveţe şi, la un moment dat, România să aibă şi ea o administraţie, nu pe ultimul loc în UE, să treacă măcar pe penultimul loc sau antepenultimul loc”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.
Potrivit analistului, nu ar trebui să existe griji cu privire la locurile libere, deoarece vor fi ocupate imediat. În ceea ce privește cei care vor avea de suferit în urma cumulului pensiei cu salariul, doar „cei care au câte cinci pensii speciale luate din cinci locuri diferite şi salariu la stat vor avea de suferit. Alţii nu vor suferi”.
„Şi spun asta din prisma atragerii de fonduri europene şi capacităţii administraţiei din România de a analiza infrastructura, că acolo e mai puţin important partidul politic. Nu se întâmplă nimic, dacă sunt nişte locuri libere şi dacă vă e teamă că nu le umple PNL-ul. Vor fi umplute imediat. Şi nu va fi o tragedie. Mai ales că poţi renunţa la pensie, că nu poţi să stai acasă. Pe perioada când lucrezi, îţi iei salariul şi contribui în continuare și îți pensia… Iar cei care au câte cinci pensii speciale luate din cinci locuri diferite şi salariu la stat vor avea de suferit. Alţii nu vor suferi”, a adăugat Bogdan Chirieac.
Cine beneficiază de cumularea pensiei cu salariul
Ministrul Violeta Alexandru spune că a iniţiat propunerea de interzicere a cumulării pensiei cu salariul în sistemul public pentru a se elimina astfel de situaţii profund injuste şi pentru ca toată lumea să fie corectă cu privire la resursele publice.
„Eu am iniţiat această propunere (de interzicere a cumulării pensiei cu salariul în sistemul public, n.r.) având convingerea că în sistemul public trebuie să privim lucrurile foarte corect: la 45 de ani eşti în plină formă de muncă; este profund injust să te pensionezi, după care să te întorci în sistemul public, şi sunt cazuri de persoane care se întorc chiar în aceeaşi instituţie, şi să-ţi continui activitatea. Sunt convinsă că această reglementare nu va inhiba pe cei care sunt în formă optimă de muncă şi care se vor îndrepta spre zona privată, şi cred că este nevoie de expertiza lor în domeniul privat. În acelaşi timp, cred că cei care au înţeles că a venit momentul să fim corecţi cu privire la resursele publice vor face opţiunea în termenul de 15 zile şi vor alege între pensie şi salariu”, a transmis Violeta Alexandru, într-un interviu acordat agerpres.
Totuși, există și anumite excepții de la cumularea pensiei cu salariul de stat.
„Reglementarea (…) cu privire la excepţiile la care vă referiţi a venit ca urmare a mai multor consultări cu partenerii sociali, respectiv ca urmare a numărului semnificativ de mesaje pe care atât eu, cât şi premierul şi membrii cabinetului le-au primit, de la profesori din învăţământul preuniversitar, mai ales cadre didactice care au răspuns nevoii comunităţii de a-şi continua activitatea, pentru că nu există alternativă, respectiv de la cadre medicale care ne-au demonstrat în mod obiectiv care este aportul lor în domeniile în care expertiza lor este relevantă, necesară.
Au fost foarte multe semnale pe care le-am primit de la actori, de la oameni de cultură, care ne-au semnalat faptul că în domeniul în care lucrează, oamenii îi apreciază pentru ceea ce ei fac în diverse situaţii, cum ar fi actorii care joacă în piese de teatru şi care reprezintă un nume în acest context şi care sunt personalităţile pentru care publicul vine să vadă un spectacol”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.