Bogdan Chiriţoiu: «Autodenunţul te poate scăpa de amendă»

Clemenţa li se aplică companiilor care au luat parte la o înţelegere anticoncurenţială, dar sprijină investigaţia, oferind informaţii autorităţilor. Primele cazuri sunt deja în lucru. Firmele care au căzut „la pace“ cu propriii competitori pot scăpa de amenzile uriaşe, care pot merge până la 10% din cifra de afaceri, dacă nu se află printre iniţiatorii cartelului şi dezvăluie înţelegerea ilegală în premieră. Preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bog

Clemenţa li se aplică companiilor care au luat parte la o înţelegere anticoncurenţială, dar sprijină investigaţia, oferind informaţii autorităţilor. Primele cazuri sunt deja în lucru.

Firmele care au căzut „la pace“ cu propriii competitori pot scăpa de amenzile uriaşe, care pot merge până la 10% din cifra de afaceri, dacă nu se află printre iniţiatorii cartelului şi dezvăluie înţelegerea ilegală în premieră. Preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, spune că societăţile implicate ce nu primesc imunitate la amendă pot, totuşi, beneficia de reduceri de până la 50% ale sancţiunilor în cazul în care colaborează cu instituţia sa. Deocamdată, arată acesta, niciun caz de clemenţă nu a fost finalizat, însă sunt deschise discuţii în acest sens cu mai multe companii.

Băncile şi benzinarii, în vizor

Altă premieră la care am putea asista în acest an este încheierea investigaţiei care vizează sistemul bancar. „Nu vom fi nerezonabili, cu toţii înţelegem că 2008 a fost un moment dificil – lumea era plină de incertitudini şi exista un risc de prăbuşire a sistemului bancar. Putem accepta că au existat comunicări şi consultări între bănci“, arată Chiriţoiu. Dacă, însă, se va dovedi că au făcut o înţelegere privind nivelul dobânzilor, pentru a arunca pierderile în spinarea consumatorilor, băncile vor plăti, avertizează preşedintele Consiliului.

Tot spre final se îndreaptă şi investiga­ţia privind preţurile carburanţilor, lansată după unele creşteri de preţuri „aparent coordonate şi nejustificate economic“ în domeniu. Şeful Concurenţei admite, însă, că demersul are şanse destul de mici de reuşită, mai ales că au mai existat suspiciuni de acest gen în Europa, dar nicio anchetă nu a reuşit să producă date suficiente pentru a proba existenţa unui cartel.

Contestaţia nu mai suspendă amenda

Ceva mai optimişti sunt cei de la CC în ceea ce priveşte investigaţia proaspăt lansată în domeniul construcţiilor de drumuri, având în vedere că analize similare efectuate în Ungaria,Olanda şi Marea Britanie au descoperit nereguli. „Mult mai greu este în domeniul medicamentelor. Ne-ar trebui un departament special pentru acest domeniu, atât de multe aspecte sunt de investigat“, afirmă Chiriţoiu. Anul 2010 va aduce, cel mai probabil, şi eliminarea comisioanelor anticipate în cazul creditelor cu dobândă variabilă, fie ele ipotecare, fie nu. „Băncile sunt reticente, pentru că aceste comisioane ţin clienţii captivi. Dacă vor fi eliminate, fie vor reduce dobânzile, fie vor pierde clienţi“, explică preşedintele CC.

Tot acest an ar putea aduce prevederea potrivit căreia contestarea în justiţie a unei amenzi aplicate de Concurenţă nu mai suspendă plata acesteia. Astfel, firmele nu vor mai fi interesate să tergiverseze procesele.

După eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată, băncile fie vor reduce dobânzile, fie vor pierde clienţi.
Bogdan Chiriţoiu, preşedinte, Consiliul Concurenţei