Bogdan Chiriţoiu avertizează cu privire la prețurile energiei electrice. Vor rămâne mari cel puțin 4-5 ani
Președintele Consiliului Concurenței a precizat că prețurile la energie electrică vor fi mari pentru cel puțin 4-5 ani, atâta timp cât România va folosi cărbunele pentru producerea energiei.
Totuși, Bogdan Chirițoiu spune că în România nu se vede o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii ani.
„Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în aceşti 4-5 ani o să vedem preţuri mari la electricitate”, a spus Chiriţoiu, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.
El a explicat că preţul pieţei este dat de energia cea mai scumpă, în acest caz cărbunele.
Aceasta înseamnă că măsurile de sprijin acordare de autorităţi pentru consumatorii casnici, vulnerabili şi industriali vor rămâne în vigoare, a arătat preşedintele autorităţii de concurenţă.
Ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale
În plus, Bogdan Chirițoiu a precizat că speră ca prețul gazelor să scadă, subliniind că Rusia este marea sursă de gaze a Europei.
„La gaze, însă, aşteptările şi speranţele mele sunt că preţul la gaze va scădea. Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că Rusia a redus livrările de gaze în momentul de faţă şi din acest motiv vedem această creştere. După ce livrările Rusiei vor creşte, probabil că preţul va scădea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Care sunt cauzele exploziei facturilor
Premierul a explicat, în cadrul unei dezbateri on-line, care sunt cauzele exploziei facturilor. Cîțu dă vina pe contextul internațional, dar și pe faptul că liberalizarea pieței de energie a fost foarte mult întârziată în România.
”Noi am mai prezentat deja câteva dintre soluţii şi îmi pare bine că dumneavoastră puneţi acolo „Plafonare versus compensare” – s-ar putea să fie ambele, s-ar putea să fie doar compensare. Da, bineînţeles, prin asta am început.
Am început cu o analiză, pentru a înţelege exact ce s-a întâmplat. Dumneavoastră spuneţi că a fost o liberalizare făcută haotic, eu spun că a fost o liberalizare care a venit prea târziu şi a venit într-un moment în care preţurile creşteau în toată Europa şi de aceea s-au suprapus aceste două lucruri, dar, în acelaşi timp, pe lângă această liberalizare, sunt şi elemente structurale pe care le-am observat.
În primul rând, această trecere de la energie … producţia de energie poluantă, cum are România, folosind cărbune, către energie verde. Noi anul acesta ştiţi bine că am închis mine… o mină, de fapt, în zona… în Hunedoara, care nu mai era profitabilă, dar producea ceva. Asta este un aspect.”, spune acesta.
Sursă foto: Dreamstime