Bogdan Chiriţoiu preşedintele Consiliului Concurenţei a participat în cursul zilei de miercuri la reuniunea preşedinţilor de Consilii ale Concurenţei din ţările UE, alături de directorul general al DG Competition şi de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, care a avut loc la Bruxelles.

În timpul discuțiilor s-a vorbit și despre situația carburanților, dar și despre situația prețurilor la nivel european. Într-un interviu acordat pentru Agerpres după participarea la eveniment, preşedintele Consiliului Concurenţei a prezentat aceste detalii.

El susține că oficialii europeni au vorbit despre situația de pe piața energiei, dar și despre inflație și despre prețurile mari cu care se confruntă țările europene.

„Discuţia s-a axat pe partea de digital şi situaţia de pe piaţa de energie. Am constatat că toate statele membre se confruntă cu fenomenul creşterii inflaţiei şi al preţurilor mari. Nu noi, ca şi Consiliu al Concurenţei, avem instrumentele să combatem inflaţia sau creşterile de preţuri, nu e jobul nostru. Ce facem noi este să monitorizăm ca agenţii economici de pe aceste pieţe să nu profite de context şi să crească preţurile nejustificat, peste creşterile cauzate de această criză”, a spus Chiriţoiu.

Referitor la situația carburanților, acesta susține că se monitorizează constant marjele companiilor, însă nu există dovezi clare că ar exista comportamente incorecte în cazul agenților economici. Pe de altă parte, președintele Consiliului Concurenței susține că este normal ca prețurile să crească având în vedere cotațiile materiilor prime.

„Pe partea de carburanţi, monitorizăm marjele companiilor, dar nu are nimeni dovezi până acum că ar fi comportamente incorecte la agenţii economici. Este normal ca preţurile să crească dacă au crescut cotaţiile materiilor prime. Însă nu avem dovezi în UE că peste evoluţia internaţională a preţurilor s-ar adăuga comportamente incorecte. Cu toţii monitorizăm situaţia şi dacă apar indicii vom deschide investigaţii”, a adăugat oficialul Concurenţei.

Plafonarea prețurilor la carburanți, o măsură proastă

În ceea ce privește măsura pregătit de Guvern privind reducere a preţului cu 50 de bani, care presupune şi deducerea unor taxe aplicate companiilor petroliere, el susține că acest lucru este posibil având în vedere creșterea fără precedent a prețurilor, adăugând că și alte țări membre ale UE au optat pentru măsuri în acest sens.

„Este ceea ce se poate face. În contextul creşterilor mari de preţ, când creşte preţul materiilor prime, statul vrea să compenseze un pic această creştere şi îşi reduce taxele. Şi alte state din UE au luat măsura reducerii taxelor, ca să compenseze”, a mai spus Chiriţoiu.

Întrebat despre o posibilă plafonare a prețurilor la carburanți, oficialul susține că o astfel de măsură ar fi una ”proastă” și că ar avea o serie de efecte nedorite, precum majorarea prețurilor, sau lipsa produselor.

„Dacă ar fi o măsură bună, ar fi în general practicată, dar este o măsură proastă, în general, care duce fie la preţuri prea mari, fie la lipsa produselor. Plafonarea preţului are sens atunci când piaţa este foarte perturbată, iar preţurile nu mai au legătură cu fundamentele economice, cum ar fi o perioadă de panică sau cum a fost în timpul pandemiei, când nu ştiam ce se întâmplă”, a spus acesta.

Creșterea prețurilor va continua pe o perioadă mai lungă

Președintele Consiliului Concurenței adaugă că o plafonare a prețurilor ar însemna întoarcerea la comunism, adică la acele momente în care românii stăteau la coadă la benzinării.

El a reamintit efectele pandemiei de coronavirus, dar și cele ale războiului din Ucraina, adăugând că prețurile ridicate vor continua și în următoarea perioadă, pentru cel puțin un an de zile.

„Plafonarea preţului ar însemna să ne întoarcem în comunism, când stăteam la coadă în benzinării. E greu să văd ce rost ar avea măsura aceasta, pentru că nu este o criză trecătoare care a izbucnit acum şi trece peste două săptămâni. Era de aşteptat să crească preţul petrolului după pandemie, pentru că în pandemie a fost la cotaţii scăzute, dar a crescut acum cu mult mai mult decât înainte de pandemie din raţiuni care se leagă de războiul din Ucraina.

Dacă credem că se termină războiul într-o lună, două, putem lua o măsură de acest gen, dar mă tem că aceste preţuri ridicate la energie vor continua, cel puţin aşa ne spun analizele Comisiei Europene, pe o perioadă mai lungă, nu ştiu, şase luni, un an, doi, dar nu ne aşteptăm ca situaţia să se rezolve în următoarele săptămâni”, a concluzionat Chiriţoiu.