Nu s-au procesat toate datele colectate

Bogdan Chirițoiu a adăugat că dacă vor da sancțiuni, vor fi mari. Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, se speră la o decizie anul acesta.

„Dacă dăm sancțiuni, vor fi mari, zeci sau sute de milioane de euro. Intenția este să avem o decizie anul acesta”, a declarat el marți, 13 februarie.

Bogdan Chirițoiu a spus că nu s-au procesat toate datele colectate. Potrivit acestuia, una dintre investigații vizează manipularea indicelui ROBOR, iar cealaltă schimbarea de către bănci a datelor privind istoricul clienților.

„La bănci nu am terminat încă de procesat toate datele colectate. Sunt 2 investigații. În una ne uităm la posibila manipulare a indicelui ROBOR.

A doua investigație vizează modul cum schimbă băncile date privind istoricul clienților și dacă nu cumva acest mecanism de a depuncta un client care merge la mai multe bănci are ca efect impiedicarea clientului de a se muta de la o bancă la alta”, a explicat el.

Bogdan Chirițoiu
Bogdan Chirițoiu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Președintele Consiliului Concurenței a precizat însă că echipa de investigație nu a finalizat încă procesarea tuturor emailurilor colectate de la bănci.

„Sunt sute de emailuri. S-au colectat tera de date.

Am clonat informațiile din PC-uri și mail cu mail se citește în prezența avocaților băncilor vizate”, a declarat Daniela Bădilă, director general în Consiliul Concurenței.

Investigații neanunțate la sediile mai multor bănci comerciale

Reprezentanții Consiliului Concurenței au efectuat în luna septembrie a anului trecut inspecții neanunțate la sediile mai multor bănci comerciale, având suspiciunea că aceste instituții financiare au fost implicate într-o înțelegere ilegală pentru stabilirea dobânzilor la credite, au declarat surse oficiale pentru Hotnews.

Inspectorii Consiliului Concurenței au efectuat vizite la sediile băncilor comerciale din întreaga țară, existând suspiciuni că acestea ar fi fost implicate într-o înțelegere de tip cartel în ceea ce privește raportările către Biroul de Credit.

În luna noiembrie a anului 2022, instituția de concurență a desfășurat și alte inspecții neanunțate la 10 bănci, existând suspiciuni că acestea ar fi format un cartel pentru a manipula indicele ROBOR, care este folosit în calculul unei părți din ratele de dobândă la creditele acordate românilor.

Băncile investigate

Băncile investigate au fost:

  • Alpha Bank Romania S.A.
  • CEC Bank S.A.
  • Garanti Bank S.A.
  • Raiffeisen Bank România S.A
  • ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București
  • Banca Transilvania S.A.
  • Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A.
  • Credit Europe Bank (Romania) S.A.
  • First Bank S.A.

În plus, au avut loc inspecții și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor.

Aceste inspecții au fost realizate în cadrul unei noi anchete privind o posibilă coluziune, cu scopul de a restricționa accesul consumatorilor individuali la produsele și serviciile de credit. Mai multe puteți citi aici.