Bogdan Chiriţoiu a anunţat că, în curând, vor fi publicate concluziile investigaţiei sectoriale privind sistemul bancar.

El a menţionat că se observă un proces de consolidare pe piaţa bancară, cu diverse operaţiuni în desfăşurare sau în curs de apariţie. Aceste operaţiuni vor fi analizate individual.

„O să publicăm în curând concluziile investigaţiei noastre sectoriale, analiza sectorială pe care am făcut-o privind sistemul bancar. Doar câteva lucruri o să spun în momentul de faţă.

Unu – vedem un proces de consolidare în piaţa bancară. Sunt o serie de operaţiuni care au loc în momentul de faţă sau care se prefigurează”, a spus el.

Bogdan Chirițoiu spune că nu există motive de îngrijorare cu privire la evoluţia sectorului

Pe ansamblu, a spus Bogdan Chirițoiu, nu există motive de îngrijorare în prezent cu privire la evoluţia sectorului. Declaraţia a fost făcută în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Conferinţei Internaţionale „Perspectives in Banking and Financial Law”.

„Desigur, le vom analiza pe fiecare în parte, dar, în linii mari, nu suntem îngrijoraţi în momentul de faţă privind evoluţia sectorului”, a spus Chiriţoiu.

Preşedintele autorităţii de concurenţă a subliniat că instituţia colaborează îndeaproape cu Banca Naţională a României, care se ocupă de supravegherea prudenţială. El a spus că, până în prezent, nu au fost identificate motive pentru a interveni în tranzacţiile aflate în desfăşurare.

Bogdan Chirițoiu
Bogdan Chiriţoiu /SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Stabilitate pentru sistemul bancar românesc în ultima perioadă

Bogdan Chiriţoiu a explicat că, în colaborare cu Banca Naţională a României, nu au fost identificate motive pentru a interveni în tranzacţiile în desfăşurare.

El a subliniat stabilitatea remarcabilă a sistemului bancar românesc în ultima perioadă. Acesta a evidenţiat faptul că România a trecut prin recentele crize economice fără dificultăţile întâmpinate de alte state.

El a remarcat însă că există şi aspecte mai puţin pozitive, cum ar fi deschiderea limitată a sectorului bancar către inovaţie şi nivelul relativ scăzut de penetrare în economie.

Consiliul Concurenţei a marcat rolul jucat de Revolut

Preşedintele Consiliului Concurenţei a observat că apariţia şi succesul semnificativ al Revolut în România ridică întrebări cu privire la deschiderea către inovaţie a sistemului bancar local. De asemenea, el a subliniat că o problemă persistentă şi nerezolvată este penetrarea scăzută a sectorului bancar în economie.

Ea e evidenţiată de ponderea activelor bancare în PIB, care este cea mai redusă din Uniunea Europeană.

„Văd că apare Revolutul, şi eu sunt client Revolut, şi succesul foarte mare pe care-l are Revolut în România îmi ridică semne de întrebare privind deschiderea spre inovare a sistemului nostru bancar. (…)

Şi, iarăşi, problema mare şi veche şi nerezolvată a sistemului nostru bancar este penetrarea relativ scăzută în economie, faptul că avem cea mai scăzută pondere a activelor bancare în PIB din Uniunea Europeană”, a punctat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Română de Dreptul Afacerilor, organizează vineri a 17-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Perspectives in Banking and Financial Law” la ASE.

Conferinţa cu tema „Impactul transformărilor tehnologice asupra legislaţiei europene de drept bancar şi financiar” adună parteneri din mediul profesional. E vorba de Societatea Europeană de Drept Bancar şi Financiar – România. Mai există și Asociaţia Consilierilor Juridici din Sistemul Bancar şi Financiar. Pe listă se mai află şi Asociaţia Română a Băncilor. Evenimentul a fost moderat de Dragoş Mănescu. El e prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.