Bogdan Gruia Ivan anunță că site-ul este funcțional și securizat

Ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, a comunicat că site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a fost supus unui atac cibernetic continuu. Acesta a durat șase ore, timp în care au fost înregistrate aproximativ 18.000 de accesări pe secundă.

În urma acestui incident cibernetic de amploare, ministrul Bogdan Gruia Ivan a afirmat că, în prezent, nu există efecte semnificative asupra site-ului DNSC.

„Nu au fost copiate fișiere, nu au fost aduse într-o stare nefuncțională site-ul. El funcționează și este protejat”, a precizat ministrul.

Ivan a oferit informații suplimentare despre modificarea articolului 25 al Legii 58 privind securitatea cibernetică, în ședința de guvern de miercuri.

Ministrul a subliniat că, astfel, au fost create directive clare. Acestea impun ca instituțiile statului să fie informate în maximum 48 de ore cu privire la orice tip de incident care afectează infrastructura unei entități.

Totul, în scopul identificării, corectării și prevenirii riscului de securitate cibernetică.

„Este un element extrem de important pentru care astăzi am adoptat acest act normativ și de asemenea, vreau să vă spun că avem în lucru o altă modificare la Legea 58, art. 3 care urmează să fie adusă în fața Guvernului”, a mai spus Ivan.

Hackerii au vizat și Camera Deputaților. Răscumpărare de 40.000 de euro. Replica STS

Camera Deputaților a suferit o breșă de securitate, din care atacatorii au extras datele personale ale premierului Marcel Ciolacu și ale câtorva miniștri. Cei responsabili au solicitat o răscumpărare de 40.000 de euro pentru a restitui informațiile furate.

„În contextul declarațiilor transmise astăzi de ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan, referitor la responsabilitatea instituției noastre cu privire la atacul cibernetic asupra sistemului informatic al Camerei Deputaților, reiterăm faptul că Serviciul de Telecomunicații Speciale nu are atribuții de administrare sau de asigurare a securității cibernetice a sistemului atacat.

De altfel, ministrul a și rectificat public faptul că STS nu asigură securitate cibernetică și nu administrează sistemul IT de la Camera Deputaților.

STS va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situații semnalate instituției noastre de către beneficiarii de servicii IT&C”, a precizat STS.

hackeri
Hackeri / SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Digitalizării a confirmat acest atac cibernetic

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a emis o primă declarație în legătură cu această situație.

Ivan a menționat că s-au extras date în jur de 250 GB. Ele includ informații personale și detalii despre dispozitivele electronice ale membrilor parlamentari.

În prezent, autoritățile desfășoară o anchetă la sediul Camerei Deputaților și lucrează la elaborarea unui raport tehnic. Este clar că, pe baza acestui raport, președintele Camerei Deputaților va lua măsuri împotriva celor responsabili.

„Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic al cărei victime a fost Camera Deputaților.

Au fost extrase date de aproximativ 250GB, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitive electronice ale parlamentarilor.

În momentul de față, instituțiile statului își fac treaba și sunt la sediul Camerei Deputaților și urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că președintele Camerei Deputaților se va îndrepta împotriva răufăcătorilor”, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

DIICOT a inițiat o anchetă penală în legătură cu incidentul cibernetic de la Camera Deputaților.

„Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”, a explicat DIICOT.

Sebastian Burduja critică implementarea legilor din domeniu

Miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, din calitatea sa de fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că breșa de securitate de la Camera Deputaților reprezintă o situație inacceptabilă. Potrivit lui, persoana responsabilă pentru sistemele informatice ale Parlamentului trebuie să ofere explicații.

„E un lucru inacceptabil. Mă bucur că pe mandatul meu am reuşit adoptarea Legii securităţii cibernetice care include nişte obligaţii clare pentru instituţiile publice. Cred că cei care se ocupă de sistemele informatice de la Parlament au de dat nişte explicaţii”, a afirmat, miercuri, Sebastian Burduja, întrebat despre breşa de securitate de la Camera Deputaţilor.

Ministrul a subliniat că, în domeniul securității cibernetice, punctul vulnerabil cel mai evident este factorul uman.

„Legile pot să fie bune, dacă implementarea nu este bună (…) Cea mai slabă verigă este omul care nu respectă nişte principii. Dacă există un funcţionar care intră pe un link pe care nu ar trebui să intre asta vulnerabilizează întreg sistemul”, a afirmat Burduja.