"Nokia nu este singura companie multinaţională care a decis să părăsească România şi să îşi mute fabrica în altă ţară, unde forţa de muncă este mult mai ieftină. Problema noastră nu este legată doar de faptul că peste 2.200 de oameni vor rămâne pe drumuri după închiderea fabricii de la Jucu, ci şi de faptul că statul i-a creat companiei germane o serie de facilităţi speciale, stipulate printr-un contract rămas secret şi la această oră. Ca atare, putem observa că principala dificultate cu care se confruntă statul român nu o constituie legislaţia muncii, ci existenţa unei politici fiscale neadecvate şi nemotivate de realităţile economice. În plus, se pare că ţara noastră nu va beneficia de un program de închidere a fabricii Nokia, aşa cum s-a întâmplat în momentul în care compania a decis să părăsească Germania. Nu în ultimul rând, în cazul României responsabilitatea socială a închiderii firmei nu va cădea pe"umerii" companiei, aşa cum s-a întâmplat în Germania, ci pe "umerii" bugetului de stat şi ai salariaţilor", a afirmat preşedintele CNS "Cartel Alfa".
Potrivit acestuia, situaţia muncitorilor de la Nokia este cu atât mai dificilă cu cât cursurile de specializare – organizate de Nokia pe parcursul a trei sau patru luni – nu sunt recunoscute de actuala legislaţie a muncii.
"Din această cauză, angajaţii de la Nokia vor rămâne în continuare muncitori necalificaţi, ceea ce le va îngreuna foarte mult revenirea pe piaţa muncii", a mai spus Bogdan Hossu.
Nokia, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat, joi, că a decis să închidă fabrica din Cluj.
"Planificata închidere a fabricii din Cluj, combinată cu ajustarea operaţiunilor din lanţul de furnizare, este estimată să afecteze aproximativ 2.200 de angajaţi", se arată în comunicatul Nokia.
Decizia Nokia de închidere a fabricii din Jucu (Cluj) a fost anunţată angajaţilor joi dimineaţă.
Sursa: Agerpres