Așadar, Bogdan Ivan a explicat că în țara noastră există un decalaj de „aproximativ 15 ani” la capitolul digitalizare, comparativ cu celelalte state membre. Potrivit ministrului, alte țări au început acum 20 de ani proiecte pe care România le-a inițiat anul trecut.
Bogdan Ivan spune că în România există un decalaj
Ministrul Digitalizării a oferit și câteva exemple. Este vorba despre Estonia, Danemarca, Polonia și Portugalia. Ivan a explicat apoi că statul român încearcă să recupereze „acest decalaj undeva în 3 ani aproximativ”.
Cel mai important livrabil, spune el, este cloud-ul guvernamental. În opinia ministrului, aceasta reprezintă „coloana vertebrală a transformării digitale a statului român”.
În această categorie există două componente extrem de importante. Mai precis, este vorba despre cloud-ul intern și cloud dedicat.
„E un decalaj uriaș al României față de celelalte state membre dezvoltate, undeva la aproximativ 15 ani. Ceea ce am început noi să facem de anul trecut alte state foarte dezvoltate au început să facă de acum 20 de ani, mă refer la Estonia, la Danemarca, Polonia, Portugalia, iar noi încercăm să recuperăm acest decalaj undeva în 3 ani aproximativ. Cel mai important livrabil, care e coloana vertebrală a transformării digitale a statului român, este cloud-ul guvernamental. Aici avem două componente extrem de importante, cloud-ul intern și cloud dedicat”, a declarat ministrul Digitalizării la B1 TV.
Urmează să fie semnat contractul de furnizare a serviciilor de cloud până la finalul lunii septembrie
Cu privire la cloud-ul dedicat, ministrul spune că au fost finalizate procedurile de achiziție publică. Astfel, urmează să fie semnat contractul de furnizare a serviciilor de cloud până la finalul lunii septembrie.
„Pentru cloud-ul dedicat, am terminat procedurile de achiziție publică și urmează să semnăm contractul de furnizare a serviciilor de cloud. Asta până la finalul lunii septembrie. O să anunțăm și o să fie un eveniment foarte mare. Pentru prima dată după 10 ani, de când se vorbește despre conceptul de cloud, acum o să fie și operațional. Semnăm contractul de furnizare și după asta urmează ca în termen de șase luni să se instaleze toate componentele, să fie gata de a fi utilizat”, a mai spus el.
Cu privire la concept, Bogdan Ivan spune că este vorba despre „un loc din punct de vedere tehnic în care toate bazele de date au un limbaj comun și pot să vorbească între ele”.
El susține că nu ar fi centralizate datele, ci doar este creat „un limbaj tehnic comun pentru a putea fi consultate” mai multe informații.
După implementarea sistemului, vor avea loc mai multe schimbări. Potrivit ministrului, în momentul în care cineva va „merge să își depună o cerere pentru finanțarea unei subvenții agricole nu va mai fi nevoit să meargă la oficiul de cadastru să scoată extras de carte funciară, nici la primărie ca să scoată fiscalul că și-a plătit impozitul”.