Bogdan Ivan, despre suspendarea aderării României la Visa Waiver

Bogdan Ivan a precizat că nu doar România este în această procedură și că decizia aparține administrației pentru revizuirea tuturor statelor implicate în proces.

Oficialul a subliniat importanța programului Visa Waiver pentru România, menționând că guvernul condus de Marcel Ciolacu a depus eforturi considerabile în ultimele 18 luni. De asemenea, a exprimat nemulțumirea față de reacțiile primite și a subliniat că așteaptă evaluarea rapidă a situației pentru ca România să poată reveni în acest program, în condițiile în care statul român a investit mult și îndeplinește toate cerințele.

Ministrul Digitalizării a precizat că procedura de revizuire ar trebui să nu dureze mult și că doar România se află în această situație.

„Dar ceea ce pot să vă spun, că România a făcut eforturi uriașe s-a încadrat în toate țintele programului visa waiver, am avut inclusiv primit acordul formal scris oficial din partea Homeland Security pe acest subiect, iar în momentul de față nu doar România se află această procedură de revizuire, ci toate statele care erau în acest proces de aderare la programul visa waiver. Iar în condițiile în care România deja a îndeplinit toate condițiile, este evident că vom avea un rezultat pozitiv”, a mai spus acesta.

Bogdan Ivan a explicat că nu este vorba despre un eșec, subliniind că situația nu se aplică României, ci reprezintă o procedură internă a Administrației Statelor Unite ale Americii. El a menționat că România este un partener și un prieten de nădejde și de viitor al SUA. Ministrul a precizat că această procedură standard se aplică tuturor statelor care sunt în proces de aderare la programul Visa Waiver, nu doar României.

„Așa că nu consider un esec diplomatic, pentru că nu e cazul. Iar judecând după datele concrete, nu pe percepții sau breaking news-uri, ceea ce este cu adevărat important e următorul lucru faptul că România a îndeplinit aceste condiții. Dacă mai trebuie să îndeplinească și alte condiții, cu siguranță că guvernul din care fac parte și premierul Marcel Ciolacu va depune toate eforturile ca să îndeplinim, pentru că e un proiect de țară”, a spus acesta.

Întrebat dacă se simte reprezentat de actualul ministru de Externe, Emil Hurezeanu, oficialul a răspuns:

„Mă simt reprezentat de diplomația românească și este evident că și domnul ministru Hurezeanu, care este nou în această poziție, are experiență foarte vastă și cu siguranță că nu toate lucrurile care se fac la nivel diplomatic poți să le faci și public”.

Bogdan Ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

Până la finalul anului, România va avea propriile drone

Tot miercuri, ministrul Economiei a afirmat că în acest an vor fi disponibile dronele proprii ale României, iar în aproximativ doi ani și jumătate vor fi produse și pulberile necesare. El a adăugat că, în acest sens, echipele din minister colaborează îndeaproape cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale pentru a satisface cerințele Armatei Române.

”În momentul de faţă, colegii mei, la nivel tehnic, lucrează împreună cu cei din MAPN pe această analiză, pe necesarul Armatei Române, pentru a vedea la modul foarte concret ceea ce putem să producem, să livrăm mâine, unde putem să ofertăm, pe de o parte, pe de altă parte, acolo unde putem să facem investiţii”, a declarat acesta la Parlament.

Bogdan Ivan a menționat, ca exemplu, linia de producție de TNT și RDX de la Făgăraș, precum și situația Fabricii de Pulberi Victoria, unde deja a obținut câștig de cauză în procesele privind exproprierea terenului.

”Acum analizăm la modul foarte clar unde investim foarte ţintit şi unde putem să şi producem până la finalul acestui an. Suntem pregătiţi să extindem capacităţile de producţie şi acum lucrăm împreună cu Ministerul Apărării la acest mecanism de asigurare a cât mai mult din necesarul intern a României”, a spus el.

Ministrul Economiei a subliniat că România are deja un profil deosebit de atractiv în domeniul tehnologiilor avansate cu utilizare dublă, în securitate cibernetică, inteligență artificială și drone, având în vedere că acest sector cuprinde două dintre cele șapte puncte esențiale din mecanismul Uniunii Europene.

Bogdan Ivan a anunțat că la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc o întâlnire de follow-up, în cadrul căreia se va stabili clar ce acțiuni vor întreprinde, în ce termene și cu ce surse de finanțare vor dispune.

”În momentul de faţă, ceea ce o să avem sigur până la final de an e faptul că o să avem dronele noastre, e faptul că o să avem RDX-ul şi TNT-ul, lucrăm la remodernizarea liniilor de producţie, pe aceste două componente extrem de importante, o să avem în aproximativ două ani şi jumătate proprie noastre pulberi şi de asemenea, avem mecanismul FMS pentru muniţii calibru 155”, a afirmat acesta.

Oficialul a menționat că, anul trecut, în calitate de ministru al Cercetării, a semnat împreună cu fostul ministru al Economiei un parteneriat pentru cercetare și dezvoltare de noi concepte de drone.

”Avem mai multe tipuri, inclusiv cele care pot să fie folosite în armată, dar şi cele care pot să fie folosite în sectorul civil. O să avem testări, până la finalul lunii mai, urmând ca în cursul acestei verii (..) să începem să producem aceste drone”, a spus acesta.