Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, şi ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, au oferit mai multe informații despre drona românească. Cei doi au vizitat institutul luni, 5 august, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” (INCAS).

Bogdan Ivan a oferit mai multe informații despre drona românească

Ministrul Cercetării a oferit mai multe informații pe propria pagină de socializare. Atât el cât și Ştefan Radu Oprea au găsit soluţii pentru construirea unui prototip de dronă.

Va fi „un produs integral şi autentic al specialiştilor români, de la creaţie, proiectare şi până la producţie”.

„Proiectul dronei româneşti merge mai departe! Am mers astăzi împreună cu ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, la INCAS – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli”, care gestionează proiecte de cercetare de vârf în ştiinţele aerospaţiale din România de peste 75 de ani.

Am găsit împreună soluţii pentru ca MCID şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să construiască un prototip pentru drona românească, un produs integral şi autentic al specialiştilor români, de la creaţie, proiectare şi până la producţie”, a scris Bogdan Ivan pe Facebook.

Ministrul Cercetării a explicat și că vor fi folosite echipamente de optoelectronică proiectate de către români și sisteme informatice românești inovatoare.

Toate sunt „generate de mințile geniale ale cercetătorilor români”, a mai scris ministrul.

bogdan ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

INCAS are deja dezvoltate proiecte pentru sisteme de drone

Mai multe informații a oferit și ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea. El a precizat, pe aceeaşi rețea de socializare, că INCAS are deja dezvoltate proiecte pentru sisteme de drone.

Oprea spune că a văzut studii, prototipuri, echipamente şi sisteme funcţionale care îi dau siguranţa că „industrializarea dronelor româneşti poate deveni realitate”.

„Am văzut studii, prototipuri, echipamente şi sisteme funcţionale care îmi dau siguranţa că împreună cu companiile din industria de apărare cu capital privat şi de stat, cu companii care inovează permanent în domeniul softurilor, al inteligenţei artificiale, microelectronicii sau optoelectronicii proiectul pentru industrializarea dronelor româneşti poate deveni realitate”, a transmis Ştefan Radu Oprea.

Ministerul economiei colaborează cu echipa INCAS şi pentru realizarea proiectului de modernizare a avionului IAR 99 SM.

Statul are două planuri cu „drona românească”

Anterior, ministrul Economiei a spus că o dronă românească de uz militar ar putea fi produsă ca prototip anul viitor într-una dintre fabricile Romarm. Separat, peste 13 instituții lucrează la un concept de dronă românească pentru agricultură, a spus ministrul.

Sunt două memorandumuri semnate, în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a ROMARM-ului.

„În acest moment există mai multe, sunt două memorandumuri semnate, în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a ROMARM-ului. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale actuale din România pot fi îmbunătățite, pentru a avea un proiect: drona românească și, în general, drone în România, mai rapid.

Al doilea memorandum, care are peste 13 instituții, vorbesc despre Politehnica din București, vorbesc despre Universitatea de Științe Agricole. Cei care – și foarte mulți care pot contribui la un concept drona românească pentru agricultură. Aceste două memorandumuri sunt semnate, au fost semnate la BSDA, din câte știu eu, deja s-au organizat”, a declarat Radu Oprea.

Unul dintre proiectele Carfil se referă la un centru de pregătire a operatorilor de drone, sigur, cu dublu uz, pentru civil și pentru militar .