Bogdan Ivan: ONRC, un exemplu pentru digitalizarea administrației publice

registrul-comertului-onrc, firme radiate

SURSA FOTO: ONRC

Hub-ul de servicii publice al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) este un exemplu de succes în digitalizarea administrației publice, susține ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Hub-ul de servicii de la ONRC, un exemplu de succes în digitalizarea administrației publice

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, că hub-ul de servicii publice al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) reprezintă un model de „foarte bună” practică în transformarea digitală a administrației publice din România.

Acest proiect, aflat sub tutela Ministerului Justiției, se aliniază țintelor asumate de România de a digitaliza 36 de servicii publice până la sfârșitul anului 2025, dintre care 17 sunt deja integrate în platforma ONRC.

Ce servicii digitale oferă?

Bogdan Ivan a explicat că hub-ul de servicii publice permite realizarea online a unor proceduri precum începerea unei afaceri, verificarea disponibilității denumirii unei companii, înființarea persoanelor juridice, a PFA-urilor sau a întreprinderilor individuale, dar și lichidarea, dizolvarea sau radierea acestora. Alte servicii disponibile includ furnizarea de informații și certificate constatatoare.

Ministrul a subliniat că acest proiect este construit pe principiul interoperabilității, permițând conectarea cu alte baze de date ale statului pentru a colecta și verifica informații în timp real. Un beneficiu major al acestui sistem este reducerea timpului necesar pentru înființarea unei firme, de la 72 de ore la doar 24 de ore. În plus, portalul este accesibil non-stop, ceea ce facilitează procesul pentru antreprenori.

SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

Avantaje pentru antreprenorii din România

Conform declarațiilor ministrului Bogdan Ivan, timpul necesar pentru completarea documentațiilor pentru înființarea unei firme cu asociat unic este de aproximativ 15 minute. Acest proiect, considerat un model de succes, oferă avantaje semnificative pentru circa 2 milioane de antreprenori români și poziționează România pe drumul către alinierea cu cele mai dezvoltate state în ceea ce privește serviciile publice online.

Directorul general al ONRC, Valentina Burdescu, a subliniat că toate evenimentele legate de viața unei firme, inclusiv înființarea, modificarea, dizolvarea și radierea, se pot desfășura exclusiv online. Documentele emise de Registrul Comerțului sunt transmise digital, cu semnătură electronică, pe contul utilizatorului.

Burdescu a menționat că portalul ONRC are în prezent 700.000 de utilizatori activi și și-a propus ca, pe parcursul următorilor cinci ani, aproximativ 60% – 65% din totalul cererilor depuse la Registrul Comerțului să fie realizate prin servicii online. Acest obiectiv face parte din strategia de creștere a eficienței și accesibilității serviciilor publice digitale în România.