Pentru România, principalul factor de creștere a inflației a fost reprezentat de prețurile alimentelor care s-au majorat în august cu 1,82% față de luna trecută. Prețurile serviciilor au crescut ușor cu 0,37%, în timp ce prețurile bunurilor nealimentare au scăzut marginal cu aproape 0,2%.

În cazul alimentelor, cea mai mare creștere a prețurilor de la o lună la alta a fost la zahăr, aproape 10%, urmat de unt, lapte și margarină. Unele alimente s-au ieftinit puțin, cum ar fi mălaiul și fructele proaspete. 

Transportul aerian a înregistrat cele mai mari creșteri de preț

Combustibilul a fost, de asemenea, mai ieftin cu 2,28%. În ciuda acestui fapt, cea mai mare creștere de preț, de 23,89%, a fost la transportul aerian, din cauza cererii crescute din perioada de vacanță combinată cu disponibilitatea limitată a locurilor în avioane. 

Economiile comparabile din vecinătatea noastră nu o duc mai bine. În ciuda faptului că are cele mai mari rate ale dobânzii din Uniunea Europeană, inflația din Ungaria este departe de a fi ținută sub control. Rata anuală a inflației a crescut la 15,6% în august, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. Prețurile alimentelor s-au majorat cu 40%, cele mai mari creșteri fiind la  margarină, pâine, brânză, pastele făinoase și produsele lactate. Comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum au crescut cu 1,8%.

Rata anuală a inflației în Polonia a accelerat la 16,1%, cea mai mare din ultimii 26 de ani, și mult peste previziuni. La acest rezultat  au contribuit creșterea cu peste 40% a prețurilor la electricitate, gaze și combustibili, dar și majorările prețurilor combustibililor auto, ale alimentelor și băuturilor nealcoolice. Lunar, prețurile de consum au crescut cu 0,8%, cu mult peste previziuni, accelerând față de luna precedentă.

Pe lângă țările menționate mai sus, în Europa, cele mai mari creșteri ale inflației au fost înregistrate de Estonia, cu 2%, și Olanda, cu 1,7%, ambele având factori de creștere similari din cauza prețurilor la energie și alimente. 

În timp ce Spania, Irlanda, Franța, Norvegia, Islanda, Austria, Portugalia și Grecia au înregistrat scăderi ușoare ale inflației, marea surpriză vine din Cipru, cu o scădere de 2%, până la 8,90%. Cele mai mari scăderi de preț au fost observate în cazul locuințelor, apei, electricității, gazelor, combustibililor și transporturilor.

Cine este Bogdan Maioreanu?

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism.

A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.